Erişilebilirlik

Merkel'den Erdoğan'a Suriye Desteği


Almanya Başbakanı Angela Merkel Berlin'de Başbakan Erdoğan'ı karşılarken
Almanya Başbakanı Angela Merkel Berlin'de Başbakan Erdoğan'ı karşılarken
Berlin’de Türkiye Büyükelçiliği’nin yeni binasının açılışını gerçekleştiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Çarşamba günü Alman Başbakanı Angela Merkel’le bir araya geldi.

İki lider birbuçuk saat süren toplantıda bölgesel ve uluslararası konuların yanısıra, teröre karşı iki ülkenin daha sıkı işbirliği yapması ve Almanya’da yaşayan Türklerin uyum sorunları gibi konuları ele aldı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış toplantıya katılırken, Merkel zirve sonrasında düzenlenen basın toplantısında Suriye konusunda Almanya’nın Türkiye’nin arkasında olduğunu ve Ankara’nın çok sağduyulu bir siyaset izlediğini söyledi. Merkel Türkiye'ye insani alanda yardım teklifinde bulunduğunu da açıkladı.

Almanya’da terör örgütü olarak sınıflandırılan PKK’ya karşı mücadelede iki ülkenin ortak çalışmalarının yoğunlaşacağını ve iki ülke içişleri bakanlıkları müsteşarları arasında görüşmelerin artacağını bildiren Merkel, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda ise bilinen tutumunu tekrarladı. Merkel Hristiyan Demokrat Parti CDU lideri olarak Türkiye ile imtiyazlı ortaklıktan yana olduğunu, ancak Almanya Başbakanı olarak yapılan anlaşmalara bağlı kalacağını bildirdi ve yakın zamanda yeni fasılların açılmasını umduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan Türkiye’nin Suriye konusunda NATO partneri Almanya’nın özel hassasiyeti ve desteğine ihtiyacı olduğunu söyledi ve 105 bini Türkiye’de olmak üzere bölgedeki ülkelere sığınan toplam 300 bin mültecinin durumunu ‘felaket’ olarak tanımladı.

Türkiye’nin terörizme karşı mücadelede Berlin’den destek beklediğini açıklayan Erdoğan, PKK konusunda AB’nin kesin bir tavrı olduğunu, Almanya’nın da örneğin terör suçlularının Türkiye’ye iadesi konusunda bu konudaki ortak çizgiye bağlı kalması gerektiğini belirtti.

Türkiye’nin AB sürecinde yaşanan durumu değerlendiren Erdoğan, bu bağlamda da Almanya’dan daha yoğun destek beklediklerini söyledi.

Bir gazetecinin Türkiye’de cezaevlerindeki açlık greviyle ilgili bir sorusu üzerine Erdoğan ‘açlık grevi yok, yapılanlar şov’ şeklinde bir cevap verdi.

Öte yandan Merkel-Erdoğan zirvesine paralel, yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı bir protesto mitingi düzenlendi. Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu ağırlıklı olmak üzere Kürt ve Ermeni lobi örgütleri ile aşırı solcu grupların ortaklaşa olarak organize ettiği miting, başbakanlık binasının yaklaşık 400 metre uzaklığındaki Brandenburg Kapısı’nda düzenlendi. Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu sözcüsü Ali Doğan, katılımcıların Türkiye’nin Alevilere uyguladığı politikaları ve Suriye konusundaki tavrını protesto ettiklerini belirtti.

Bu arada Başbakan Erdoğan Almanya’daki Türk sivil toplum kuruluş temsilcileriyle de biraraya geldi, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise ziyaret kapsamında AKP’ye yakınlığı ile bilinen Avrupa Türk Demokratlar Birliği adlı lobi örgütünün Berlin’deki ofisinin açılışını yaptı. Başbakan Erdoğan ve ekibi Almanya’daki temaslarının ardından Ankara’ya geri döndü.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG