Erişilebilirlik

Merkel’den Erdoğan’a Sert Tepki


‘Ermeni soykırımı’ karar tasarısının Alman Federal Meclisi'nden geçmesinin yankıları sürüyor ve Türkiye ile Almanya arasındaki gerilim de devam ediyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Federal Dışişleri Bakanlığı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamalarda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve başka Türk siyasetçilerin Türk kökenli milletvekilleri hakkında söyledikleri eleştirildi.

Berlin'de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya geldikten sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Merkel, ‘Türkiye tarafından yapılan açıklamaları anlamıyor ve makul bulmuyorum’ dedi. ‘Alman Federal Meclisi'nin milletvekilleri, istisnasız, serbest bir biçimde seçilmiş ve Alman milletvekilleridir' diyerek, son günlerde eleştirilen Türk kökenli milletvekillerine sahip çıkan Merkel, 1915 olayları konusunda Alman Federal Meclisi'ndeki çoğunlukla Türkiye arasında görüş ayrılığı bulunduğunu bildiğini açıkladı. Konuyla ilgili bir soruyu yanıtlayan başbakan, Türkiye ile Ermenistan arasında doğrudan müzakerelere gidilmesi için çaba sarf ettiğini ve bu yüzden iki ülke arasında bir tarihçiler komisyonu kurularak yaşananların detaylı araştırılmasını destekleyeceğini ifade etti.

Federal Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, ‘Berlin'deki T.C Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak son açıklamaların Berlin’de yarattığı rahatsızlık kendisine bildirildi’ şeklinde yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada ‘Milletvekillerine yönelik ifadelere anlayış göstermediğimiz belirtilmiştir’ denildi.

Bu arada Merkel, İstanbul'daki terör saldırısını kınayarak Almanya’nın terörle mücadelede Türkiye’nin yanında olduğunu bildirdiler. ‘İstanbul'dan gelen haberler nedeniyle dehşete düştüğünü söyleyen Merkel, ‘Hiçbir şey bu saldırıyı haklı çıkaramaz ve bu zulmü mazur göstermez‘ dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG