Erişilebilirlik

Merkel ve Sarkozy'den Atina'ya Baskı


Merkel ve Sarkozy Elysee sarayında alman televizyonuna demeç verirken
Merkel ve Sarkozy Elysee sarayında alman televizyonuna demeç verirken

Almanya Başbakanı Angela Merkel’den Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye beklenen seçim desteği geldi. Merkel, Paris’te bir araya geldiği Sarkozy’yi desteklediğini belirterek, « Nicolas Sarkozy’yi her planda destekliyorum. Çünkü biz dost partilere mensubuz » dedi.

Fransız-Alman 14. Ortak Bakanlar Kurulu toplantısı için Paris’te Elysee Sarayı’nda bir araya gelen Merkel ve Sarkozy, görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Merkel’in, halen adaylığını açıklamayan Sarkozy’ye destek verdiği haberlerinin sorulması üzerine Merkel, dost iki partinin mensupları olarak Sarkozy’yi desteklemesinin doğal olduğunu dile getirdi. Alman Başbakan, Sarkozy’nin de 2009’daki seçimlerde kendisini desteklediğini, sosyalist aday François Hollande’ın da Alman sosyal demokrat adaya destek verdiğini hatırlattı.

Yunanistan’a Baskı Artıyor

Merkel ve Sarkozy, Yunanistan’ın borç krizine ilişkin olarak, Yunan Hükümetini bir an evvel yükümlülüklerini yerine getirmeye ve Troika ile görüşmelerini tamamlamaya davet etti. Merkel, "Eğer Yunanistan Troika ile görüşmelerini tamamlamazsa yeni yardım planı olamaz. Zaman kaybetmenin ne fayda getirdiğini anlamıyorum. Biz Yunanistan’ın Euro bölgesinde kalmasını istiyoruz" dedi. Sarkozy de, « Çözüme hiç bu kadar yakın olmadık. Ama zaman daraldı, Yunan yönetimi verdiği sözleri tutmalı ve sorumluluğunun gereğini yerine getirmeli. Örnek isteniyorsa, İtalyan Başbakanı Mario Monti var. İzlenmesi gereken yol onun yoludur » dedi. Sarkozy, Yunanistan’a yapılacak yardımın bir bankaya bloke edilmesini ve böylece borç krizinin çözümünün de garanti altına alınmasını planladıklarını da dile getirdi. Ancak bu planın detayları hakkında bilgi vermedi.

Merkel'den 'Devlet Adamlığına' Türkiye Örneği

İki lider, akşam da Fransız ve Alman devlet televizyonları France 2 ve ZDF’de yayınlanan ortak bir söyleşi verdiler. Gazetecilerin "Hollande seçilirse, Sarkozy'nin kararlarını izlemeli mi?" sorusuna Merkel, "Ben Türkiye konusunda Schroeder ile aynı fikirde değildim ama onun aldığı kararı izledim" dedi. Türkiye konusunda Chirac'ın kararını desteklemeyerek, tam üyelik sürecini yavaşlatan Sarkozy ise, "Bir önceki liderlerin kararını izlemek devlet adamlığının gereğidir. Ben de, benden öncekilerin kararlarını izledim. Devletin devamlılığı bunu gerektirir" dedi. Ancak Sarkozy bu güne kadar Chirac'ın tam üyelik desteğinin yanısıra, Türkiye'ye bizzat kendisinin verdiği sözler hakkında da politika değiştirdi.

XS
SM
MD
LG