Erişilebilirlik

Merkel: 'Türkiye'yle Müzakerelerin Ucu Açık'


Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’nin Avrupa Birilği üyeliğine karşı olduğunu tekrarladı. İki günlük bir ziyaret için Ankara’ya giden Merkel, ülkesinden ayrılmadan önce yaptığı bir konuşmada, Türkiye için imtiyazlı ortaklık önerdi

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’nin Avrupa Birilği üyeliğine karşı olduğunu tekrarladı.

İki günlük bir ziyaret için Ankara’ya giden Merkel, ülkesinden ayrılmadan önce yaptığı bir konuşmada, Türkiye için imtiyazlı ortaklık önerdi.

Ancak Başbakan, Ankara’daki temasları sırasında, "imtiyazlı ortaklık" yerine "ucu açık müzakereler" ifadesini kullandı.

Ankara’da ilk önce Anıtkabir’e uğrayan Merkel, Alman Büyükelçiliği’nde onuruna verilen yemeğe katıldıktan sonra Başbakanlık’ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la bir araya geldi.

Erdoğan, görüşmeden sonra yapılan ortak basın toplantısında, Merkel’in Almanya’da Türk liseleri kurulması fikrine sıcak bakmasına memnun olduğunu söyledi.

Merkel ise, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği konusunda, hem birliğin hem de oyunun kurallarının değiştiğini, üyelik sürecinde ileri adım atılabilmesi için Kıbrıs konusunun çözülmesinin şart olduğunu belirtti.

Merkel, İran’ın nükleer programı konusunda, ‘Zaman daralıyor,’ derken, Başbakan Erdoğan “Yaptırımların denendiğini ancak sonuç vermediğini” belirterek, İran’a karşı oy kullanılmayacağını ima etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da kabul edilen Merkel Türkiye’den ayrılmadan önce İstanbul’da iş çevreleriyle de görüşecek.

XS
SM
MD
LG