Erişilebilirlik

Merkel Türkiye'ye Gidiyor


Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Suriye'deki durum, Avrupa'daki sığınmacı krizi ve son terör olaylarını görüşmek için Pazar günü Türkiye'yi ziyaret edeceği açıklandı.

Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Merkel'in günübirlik ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşeceğini söyledi. Seibert ziyaretin Merkel’in talebi üzerine gerçekleştiğini de açıkladı. “Türkiye´nin istikrarlı olması Almanya ve Avrupa Birliği'nin çıkarınadır” diyen Hükümet Sözcüsü Seibert, Federal Hükümet olarak bir kez daha Ankara'daki kanlı saldırıyı kınadıklarını da söyledi.

Merkel, Ankara'daki terör eyleminin hemen ardından olayı kınayarak, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na taziyelerini bildirmişti. Saldırıyı “demokrasi ve barışa yapılmış korkakça bir eylem” olarak tanımlayan Merkel; "Korku ve gözdağı vermeyi amaçlıyorlar” ifadesini kullanmıştı. Son olarak Şubat 2013´de Türkiye´yi ziyaret eden Başbakan Merkel, geçen 16 Eylül'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüşmüş, daha sonra konuşmada yasa dışı göç, Suriyeli sığınmacıların dramı ve Suriye´deki durumun ele alındığı açıklanmıştı.

Başbakan Angela Merkel telefon görüşmesinden kısa bir süre sonra, sığınmacı kriziyle ilgili olarak "Bu konuyu bütünüyle Türkiye ile müzakere etmek zorundayız. Sorunu ancak ortaklaşa çözerek, düzenli bir sürece girebiliriz" demişti. Federal hükümete yakın çevreler, Berlin'in Türkiye'nin mülteci krizinin çözümü karşılığında Almanya'dan ve Avrupa Birliği'nden Türk vatandaşlarına vize muafiyeti getirilmesi ve mülteciler için maddi yardım yapılmasını gündeme getireceğini duyurmuştu. Erdoğan’ın Brüksel’e düzenlediği ziyarette ise Almanya ile Türkiye’nin mülteci krizinde ortak işbirliği için Berlin ile Türkiye arasında ‘Ortak Çalışma Grubu’ kurulması kararlaştırılmıştı. Çalışma Grubu'nda İçişleri ve Dış İşleri Bakanlıklarıyla, Kalkınma Bakanlığı'nın yer alacağı ifade edildi.

Öte yandan 10 Ekim'de Ankara'da en az 97 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısına yönelik Almanya'daki tepkiler sürüyor, siyasi parti temsilcileri saldırıyla ilgili farklı görüş ve yaklaşımları dile getiriyor. Yeşiller Partisi'nin Eş Başkanı Cem Özdemir, bir gazeteye yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nden Türkiye ile yaptığı üyelik müzakerelerini askıya almasını istedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı sert sözlerle eleştiren Özdemir, Erdoğan'ı Türkiye'de gerginliği artırmakla suçlayarak, "Türkiye Cumhurbaşkanı gerginliği artırarak insanları otoriter bir güç altına almak istiyor" diye konuştu.

Bu arada Federal Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'ye yönelik seyahat uyarısını genişleterek, vatandaşlara Istanbul ve Ankara'da kalabalık yerlerden kaçınmaları ve toplu taşıma araçlarından uzak durulması tavsiyesinde bulundu. Açıklamada Türkiye genelinde başka terör ya da şiddet olaylarının meydana gelebileceği vurgulandı. Gelecek Cuma Almanya´da okullarda iki haftalık sonbahar tatili başlıyor. Geçen yıllardaki istatistiklerden, söz konusu sürede çok yoğun oranda Alman turistin Türkiye´nin özellikle güneyine giderek tatil yaptığı biliniyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG