Erişilebilirlik

Merkel: Türkiye’nin AB Üyeliğinin Ucu Açık


Görüşme Dolmabahçe Sarayı'nda gerçekleşti
Görüşme Dolmabahçe Sarayı'nda gerçekleşti

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in tartışmalı Türkiye ziyareti başladı. Almanya Başbakanı ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında bir saat on beş dakika süren görüşmede dört başlık öne çıktı. Bunlar Suriyeli mültecilerin Avrupa’ya göçü, Türkiye’nin vize muafiyeti talebi, Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerine ivme kazandırılması ve Türkiye’nin yeniden AB Zirveleri’ne katılımının sağlanması oldu.

İki liderin düzenlediği ortak basın toplantısında ilk sözü alan Başbakan Davutoğlu, mülteciler konusunda iki ülkenin oluşturduğu çalışma grubu ilk toplantısını iki gün önce Türkiye’de yaptıktan sonra ikinci toplantıyı da Almanya’da yapacağını söyledi.

Davutoğlu, “Suriye ve mülteciler konusu ne Türkiye meselesidir, ne Almanya meselesidir, ne de Avrupa ya da Ortadoğu meselesidir. Küresel bir sorundur. Tüm devletlerin, organizasyonların işbirliği yapması şarttır. Türkiye 2,5 milyon mülteciyi misafir ediyor, 7,5 milyar doları aşan bir mali külfet üstlendi. Almanya’da ve diğer ülkelerde çok ciddi bir duyarlılık oluştu. Sayın Angela Merkel’in göstermiş olduğu cesur tavrı takdirle karşılıyorum, sorunlarına bigane kalmadılar. Son derece insani bir tavır sergiledi” dedi.

Merkel: Türkiye büyük külfet altında

Merkel’i ziyareti öncesi Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Suriyeli sığınmacılar için Almanya’nın 3 milyar euroluk bir fon üzerinde konuşulduğunu açıklamıştı. Ancak Alman şansölyesi, bu konuda net bir rakam telaffuz etmedi.

“2,5 milyon mülteci var, Türkiye büyük bir külfetin altına girdi. Almanya ve AB olarak destekleyici olacağız. Yasadışı göçe baktığımız zaman yapılacak hususlar var. Bunun yanında yasal göçler konusunda neler yapacağımızı konuşacağız.”

Davutoğlu’nun Esad rejimi, IŞİD, Rusya, İranlı milisler ve Hizbullah’ın Halep’e yönelik saldırıları sonucu oluşması muhtemel göç dalgasını engellemek için önerdiği güvenli bölge oluşturulması talebi hakkında Alman başbakanı, “New York’ta güvenli bölgeyi ele almıştık. Halep’ten yasadışı göçü engellemek istiyoruz” demekle yetindi.

Davutoğlu, Schengen’de kolaylık bekliyor

Görüşmenin ikinci gündem başlığı olan vize konusunda ise Davutoğlu umutlu konuştu.

"Geri kabul anlaşması, göçe yasal çerçeve çizer. Ancak karşılığında vatandaşlarımız için serbest dolaşım anlaşmasının devreye girmesi gerek. Ümit ediyoruz ki 2016 Temmuz itibariyle hem geri kabul anlaşması hem Schengen vize uygulaması hayata geçer. Sayın Merkel, Almanya ile vize uygulamalarında kolaylık göstereceğini söyledi.”

Vize ve yerleşim konularında Türk-Alman grubunun paralel çalıştığını söyleyen Alman başbakanı, ikili ilişkilerde bir takım kolaylaştırmalara gidilebileceğinin işaretini verdi. Merkel, ‘bu süreci ileri götürmek istiyoruz. Vize konusunda talepler, gerekli standartların yerine getirilmesi için çalışılması gerekiyor. Karşılığında beklentilerimiz var. AB ile Türkiye arasında göçmenler konusunda hazırlanan bir belge var. Bu üçüncü ülkeler için geçerlidir. Zamansal bir paralellik var. Muafiyetler olsun, vize olsun devreye girmesi gerekiyor” dedi.

Merkel, tam üyelik hakkında ‘ucu açık’ yorumunu yaptı

Merkel, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği ve AB Zirveleri’ne katılım hakkında ise “tam üyelik konusu, ucu açık olan bir husus. 17, 23, 24 numaralı fasıllar üzerinde konuşabiliriz. Eskiden, Türkiye zirvelere katılıyordu Türkiye zirvelere. Aday ülkelerin aile fotoğrafına nasıl katılabileceğine bakmamız gerek” yorumunu yaptı.

Merkel’in 1 Kasım seçimleri öncesi Türkiye ziyareti hem Türkiye hem de Almanya kamuoyunda AKP’ye siyasi destek olarak yorumlanmış hatta Türkiyeli 100 akademisyen bu bağlamda Merkel’e bir eleştiri mektubu yazmıştı. Basın toplantısında bu konudaki soruya Alman başbakanı, “Seçim dönemi olsa dahi bunları konuşabiliriz. Türkiye’de adil ve serbest bir ortamda seçim yapılacağını düşünüyorum” dedi.

Davutoğlu: Görüşmede siyasi hesap arayan insani duruşa ihanet ediyor

Davutoğlu ise seçim sonuçlarının herhangi bir ülkenin başbakanının gelmesiyle değişmeyeceğini söyledikten sonra bu yorumları yapan çevrelere sert tepki gösterdi.

“Bir tek insanın canı söz konusuysa, bir tek mülteci söz konusuysa, Aylan Kürdi’nin sahile vurmasını engelleyebileceksek, siyasi hesap içinde olmamız beklenemez. Bu ziyaret, Türk-Alman dostluğunun sonucudur, insani bir ziyarettir. Bu yorumları insani duruşa ihanet, karşı duruş olarak görürüm.”

Erdoğan görüşmesinde gündem mülteci krizi

Görüşme sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuk başbakanı Mabeyn Köşkü’nde kabul etti. Görüşme sonrasında yapılan kısa açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan, “önemli konu başlıklarından biri Mültecilerin Türkiye’deki ve batıdaki yönelişidir. Bu konuda külfet paylaşımı üzerinde değerlendirmemiz oldu. Türkiye’nin bu konuda üstlendiği yük konusunda kendileri Türkiye’ye yardımcı olmamız gerekir dediler. Ayrıca terör örgütlerine karşı birlikte hareket etmemiz gerektiği üzerinde durduk. Ayrıca fasıllar üzerinde konuşma fırsatımız oldu. 15,17, 23 ve 24 ve 31’inci fasıllar üzerinde değerlendirme yaptık” dedi.

Suriye’de siyasi çözümü de konuştuklarını ifade eden Almanya başbakanı, yeni bir mülteci hareketinin Anadolu üzerinden Avrupa’ya akacağını gördükleri için Bu konuda Türkiye’ye destek verilmesi gerektiğini söyledi.

Merkel, “Türkiye ve AB olarak daha yoğun ve işbirliği içine girme gerektiği konusunda mutabık kaldık.Vize konusu ve geri kabul anlaşması olsun bu konulara bir hızlandırma gerektiği konusunda bir mutabakata vardığımız konusunda anlaşmaya vardığımızı belirtmek isterim “dedi

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG