Erişilebilirlik

Merkel: “Türkiye İle Diyaloğun Kopmasını Arzulamıyorum”


Avrupa Parlamentosu’nun yarın yapılacak Türkiye ile 11 yıldır süren müzakereleri sürdürüp sürdürmeme konulu oylama öncesinde, Almanya Başbakanı Angela Merkel Türkiye ile diyaloğun kopmasını arzulamadığını açıkladı. Başbakanlık adaylığını ilan etmesinin ardından meclisteki ilk konuşmasını Federal Meclis’teki bütçe görüşmeleri kapsamında yapan ve uluslararası gelişmelerle ilgili de görüş belirten Merkel, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yaşanan gelişmelere atıfta bulunarak, basın özgürlüğüne kısıtlamaları ve binlerce kişinin tutuklamasını yanlış bulduklarını ifade ederek, ‘Bu konularda eleştirilemizi açıkça dile getirmeliyiz‘ dedi. Türkiye’deki siyasi durumu‚ ürkütücü ve alarm verici‘ olarak niteleyen Merkel, son gelişmelere rağmen‚ doğru olanın Ankara ile iletişim bağlarını korumak olduğunu‘ ifade etti. Bu bağlamda Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in geçen hafta Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyareti hatırlatan Başbakan Merkel ‘Türkiye ile akılcı bir işbirliği içinde bulunmak Almanya'nın çıkarınadır‘ şeklinde görüş belirtti.

Erdoğan’a yanıt

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik sert eleştiriler de yapan Merkel, Erdoğan'ın Almanya'nın özellikle PKK örgütü ve Fethullahçı çevrelerle mücadeleye yeteri kadar katılmadığı eleştirilerinin doğru olmadığını belirterek, Alman hükümetinin Avrupa'daki diğer ülkeler gibi teröre karşı mücadelede yükümlülüklerini yerine getirdiğini söyledi.

AP’deki Alman parlamenterler müzakerelerin dondurulmasından yana

Yarınki oylama öncesinde Türkiye’nin AB’ye tam üyelik müzakerelerinde gelinen nokta çok sayıda Alman siyasetçi tarafından da yorumlanıyor. Alman televizyon kanalı ARD’ye konuşan Avrupa Parlamentosu’ndaki Hristiyan Demokrat Halk Partisi’nin sözcüsü Manfred Weber, Türkiye’nin bir ‘yol ayrımında’ olduğunu öne sürerek, AB ile süren müzakerelerin dondurulmasına alternatif görmediğini ifade etti. Avrupa Parlamentosu’ndaki Alman Birlik Partileri’nin sözcüsü Herbert Reul, müzakerelerin geçici olarak dondurulmasından yana tavır alarak, ‘Ankara ile olan iletişim hatlarını tamamen kesmek, büyük hata olur. O zaman Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisinin iyi, Avrupa’nın kötü olduğu tezinde haklı çıkmış olur’ dedi.

Brok: “Türkiye ekonomik açıdan AB ile çalışmak zorunda”

Federal Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Elmar Brok Türkiye’nin ekonomik açıdan Avrupa Birliği ile çalışmak zorunda olduğunu öne sürerek, ‘Bu durumu yeteri kadar vurgulamamız gerekiyor. İpler Türkiye’nin elinde değil. Türkiye’nin ikili ilişkilerde en azından bizim kadar çıkarı var’ şeklinde konuştu.

Schulz müzakerelerin kesilmesine karşı

Cumhurbaşkanı olmasına kesin gözüyle bakılan Dışişleri Bakanı Steinmeier’in halefi olacağı iddia edilen Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da, Türkiye ile devam eden müzakerelerin kesilmesinden kimsenin kazancı olmayacağına işaret ederek, ‘Türkiye’de bazı şeylerin daha iyiye gitmesini sağlamak üzere elimizdeki önemli bir olanaktan mahrum kalırız‘ şeklinde konuştu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG