Erişilebilirlik

Merkel: Tel Örgülerle Sorunu Çözemeyiz


Birleşmiş Milletler Mültecilere Yardım Kuruluşu UNHCR'in son haftalardaki gelişmeleri gözönüne alarak, 2016 yılı ile ilgili tahminini yükseltmesi ve yıl sonuna kadar Akdeniz’den Avrupa'ya geçmek isteyen mülteci sayısının 1 milyon 400 bini bulacağını açıklamasının ardından, Almanya'da da bu yıl gelecek sığınmacıların sayısı ile ilgili tahminlerde revizyona gidildi.

Alman basınında yer alan ve hükümet çevreleri tarafından yalanlanmayan bir habere göre, yetkililer bu yıl içinde Almanya'ya gelen sığınmacı sayısının 1,5 milyona ulaşacağından yola çıkıyor. İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Ağustos ayında daha önce 450 bin olarak açıklanan toplam sığınmacı tahmininin 800 bine yükseldiğini açıklamıştı. Ancak konuyla doğrudan bağlantılı olan federal kurumların bu sayıyı ‘gerçekçi değil’ şeklinde eleştirmelerinin ardından, geçen Eylül ayının sonunda doğru Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel 1 milyon sığınmacı beklendiğini söylemişti.

Almanya’ya 1,5 milyon mülteci bekleniyor

Yapılan yorumlarda sayının şimdi 1,5 milyon olarak düzeltilmesi, Başbakan Angela Merkel’in Macaristan’da yaşanan sığınmacı krizi sonrası çoğunluğu Suriyeli ve Afgan mültecilerin Almanya’ya girişlerine izin vermesi ile başlayan ve sonu gelmeyen büyük göç dalgası ile ilişkilendirilirken, Merkel o dönemde aldığı tavrın arkasında olduğunu açıklayarak, ‘Bugün aynı manzaralarla karşılaşacak olsam, yeniden aynı tavrı alırdım’ dedi.

Başbakan Merkel, ‘sınırları kapatarak ya da tel örgülerle hiçbir sorunu çözemeyiz’ şeklinde konuştu. Merkel’in açıklamalarının Birlik Partileri CDU/CDU arasındaki krizi derinleştireceğinden yola çıkılıyor. CDU Genel Başklanı ve Bavyera Eyaleti Başbakanı Seehofer, Merkel'in mültecilere kapıları açmasının büyük yanlış olduğunu da ifade ederek, ülkenin kapasitesinin dolduğunu, göç akınının sınırlandırılmaması durumda ‘kış aylarında büyük bir felaket’ yaşanacağını öne sürerek, Merkel’den sığınmacı alımının sona erdiği yönünde bir mesaj vermesini talep etmişti. Merkel ise kendisine yönelik eleştirilerden sonra, iltica yasasında değişikliğe giderek iltica sürecini hızlandırmak, mültecileri daha çabuk kayıt altına alarak yasaya göre iltica hakkı olmayan mültecileri daha çabuk sınırdışı etmek ve mültecilere para yerine yardım malzemesi vermek gibi önlemler alınacağını duyurmuştu.

Türkiye’ye mülteci desteği tartışılıyor

Öte yandan Berlin’de sığınmacı akınıyla tartışmalarda Türkiye ile ilişkiler de ön plana çıkıyor. Alman basınındaki haberlerde Berlin’in AB’de girişimde bulunarak, Türkiye’de iki milyona yakın mültecinin barınabileceği 6 yeni kamp kurulması ve AB’nin de buna maddi destek vermesi konusunda tavır koyduğu belirtililrken, İçişleri Bakanı de Maiziere, mülteci krizinin çözümü için Türkiye ile ortak çalışılması gerektiğini söyledi. Bakan Türkiye ile sıkı bir ilişki sağlanması gerektiğini belirterek, ‘NATO ortağı Türkiye'den bir şey isteniyorsa, onun da isteklerine kulak vermek gerekiyor’ şeklinde bir açıklama yaptı. Başbakan Yardımcısı ve sosyal demokrat SPD’nin Genel Başkanı Sigmar Gabriel de, Suriye krizinin Türkiye, İran ve Suudi Arabistan masada olmadan çözülemeyeceğini söyledi. Gabriel, sığınmacılar konusunda Almanya’nın olanaklarının sınırına yaklaştığını açıkladı ve ‘Suriye’de çatışan gruplara kendi hedeflerine ulaşmak için politik destek ve finans kaynağı sağlayan İran, Suudi Arabistan ve Türkiye’nin de müzakere masasına gelmesi ile çatışmalar da sona erer’ şeklinde görüş belirtti.

Mülteci karşıtı protestolar

Öte yandan haftalarca mültecilere kucak açan Alman kamuyounda konuyla ilgili rüzgar dönmeye devam ediyor. Ülkeye gelen mültecilerin her hafta onbinleri geçmeye başlaması ve kalabalık nedeniyle mülteci barınaklarında sorunların artması nedeniyle, mültecilere dair tartışmalar da gerginleşiyor. Sığınmacı ve İslam karşıtı grupların geride kalan hafta sonunda Almanya’nın çeşitli kentlerinde düzenledikleri protesto gösterilerine tahminlere göre 15 kişi katılırken, İslam karşıtı eylem yapan 'Pegida' hareketinin Dresden’de bu akşam planladığı gösteriye katılımın 10 bini geçeceğinden yola çıkılıyor. Her pazartesi Dresden’de yabancı düşmanı söylemlerle düzenlenen gösterilere katılım geçen haftalarda sürekli artmıştı. Göçmen oranının en düşük olduğu, hatta Müslümanların neredeyse istatistiklere bile giremeyecek kadar az olduğu Dresden kentinde geçen yıl Ekim ayında 300 kişiyle gösterilerine başlayan Pegida, iltica ile sığınma yasalarının sertleşmesini ve Almanya’ya Müsliman ülkelerden göçün durdurulmasını talep ediyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG