Erişilebilirlik

Merkel: 'Sırbistan AB Üyeliğine Hazır Değil'


Angela Merkel
Angela Merkel

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Sırbistan’ın Kosova’daki gerginlikte sorumluluğu olduğunu ve Avrupa Birliği üyeliğine hazır olmadığını söyledi.

Federal Parlamento’da konuşan Merkel, Sırbistan’ın Avrupa Birliği üyeliğinin koşulunun Kosova’yla ilişkilerin normalleşmesinden geçtiğini kaydetti.

Sırbistan’ı beklentileri karşılamamakla suçlayan Merkel, Kosova sınırında etnik Sırplarla NATO askerleri arasında yaşanan çatışmaların “kabul edilemez” olduğunu belirti. Temmuz ayında yaşanan çatışmalarda bir Arnavut polis ölmüş, aralarında barış gücü askerlerinin de bulunduğu çok sayıda kişi yaralanmıştı.

Sırp yetkililerse Almanya’nın sert tutumunun gelecek hafta yapılacak Avrupa Birliği zirvesinden önce yumuşamasını umuyor. Sırbistan’ın üyeliğiyle ilgili nihai karar da bu zirvede açıklanacak.

Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç, Avrupa Birliği liderlerinin şu sırada genişlemeye odaklanmadığını söyledi. Atina’da bulunan Jeremiç, Avrupa Birliği’nin kritik bir karar aşamasında olduğunu ve bu kararın yıllar sürecek etkileri olabileceğini öne sürdü.

XS
SM
MD
LG