Erişilebilirlik

Merkel Sığınmacılar İçin Türkiye'de


Merkel Sığınmacılar İçin Türkiye'de
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği'nde Suriyeliler'in göç dalgasına karşı sınırları tümüyle kapama kararının tartışıldığı bugün Ankara'da temaslarda bulunuyor.

Merkel'in Suriyeli sığınmacılar krizi nedeniyle Türkiye ile yakın diyalog sürdürme çabası sonbaharda başlamıştı. Merkel, 18 Ekim 2015’te krizi ele almak için Türkiye'ye gelmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Dolmabahçe Sarayı'nda görüşmüş, 29 Kasım 2015'te Brüksel'de AB - Türkiye Zirvesi sırasında da Başbakan Ahmet Davutoğlu ile biraraya gelmişti. 22 Ocak'taAlmanya - Türkiye hükümetleri arasında stratejik işbirliği toplantısı yapıldı. Merkel ve Davutoğlu, 4 Şubat'ta ise Londra'da yapılan Suriye Donörler Toplantısı'nda buluştu.

Sabah ilk önce Anıtkabir'i ziyaret eden Merkel, Anıtkabir Özel Defteri'ne, "Modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve Avrupalılaşmaya yön veren Mustafa Kemal Atatürk anısına... Varolan Alman milleti ve Türk milleti arasındaki dostluğun anısına…" notunu yazdı.

Merkel Anıtkabir ziyaretinin ardından Çankaya Köşkü'nde Başbakan Davutoğlu tarafından kabul edildi. Buradaki görüşmede Suriye'deki gelişmeler, 25 Şubat'a ertelendiği açıklanan Cenevre görüşmeleri ve PYD'nin bölgedeki ilerleyişinin ele alınıyor.

AB'ye "sorumluluk" tepkisi

Bu arada AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin dün Amsterdam'da düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı sonrasındaki açıklaması Türkiye tarafından tepkiyle karşılandı. Mogherini, Türkiye'nin uluslararası sözleşmeler çerçevesinde sığınmacılara yönelik sorumluluklarını yerine getirmesi ve Halep'ten kaçanlara sınırlarını açması gerektiğini dile getirmiş, sığınmacılara gerekli yardımın yapılmasının yasal ve ahlaki sorumluluk olduğunu ifade etmişti.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ise, AB'nin Türkiye'ye "sorumluluk" hatırlatmasına sert tepki gösterdi. Akdoğan, bugün yaptığı açıklamada, "Bir taraftan diyorlar ki sınırlarınızı açın herkesi alın. Öbür taraftan da diyorlar ki sınırlarınızı kapatın kimseyi geçirmeyin. Türkiye enayi mi? Dünyanın akıllısı sizsiniz Türkiye’de ne kadar sorun varsa, yük varsa hepsini Türkiye çekecek" dedi. AB'den henüz maddi yardım gelmediğini anımsatan Akdoğan, "Türkiye 2,6 milyon Suriyeli’ye şu anda ev sahipliği yapıyor. 172 bin de Iraklı var. Bu kadar insana 4 yıldır kucağımızı açmışız ev sahipliği yapıyoruz. Ama kim ne kadar bu taşın altına elini koydu? Türkiye neredeyse 10 milyar dolar para harcadı. Gelen dış yardım ne kadar: 455 milyon. Devede kulak değil. Daha para göndermediler konuşmaya başladılar. Parayla, para vererek insanlık olmuyor. Vicdanınızı mı rahatlatacaksınız?" diye konuştu.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Latin Amerika dönüşünde uçaktaki gazetecilere Halep'ten gelen yeni göç dalgasıyla ilgili olarak "Başka çareleri yoksa bu kardeşlerimizi yine almak zorundayız, alacağız" dediği basına yansıdı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG