Erişilebilirlik

Merkel-Putin Görüşmesinde Yoğun Gündem


Hanover, 7 Nisan 2013
Hanover, 7 Nisan 2013

Almanya’da biraraya gelen iki lider Suriye, Euro krizi, Kıbrıs ve Kuzey Kore konularını ele aldı

Almanya’ya iki günlük çalışma ziyareti yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Başbakan Angela Merkel’le biraraya geldi ve Rusya’nın konuk ülke olduğu Uluslararası Hannover Sanayi Fuarı’nın açılışına katıldı. 62 ülkeden 6504 şirketle son on yılın en yüksek katılım sayısına ulaşan, makine ve elektroteknik sektörlerindeki en son yeniliklerin tanıtıldığı dünyanın en büyük yatırım malları fuarının açılışını dün akşam Merkel'le birlikte yapan Putin, Avrupa'daki ekonomik durum üzerinde büyük bir etkiye sahip Almanya ile Rusya arasındaki ilişkilerin önemine vurgu yaptı. Rusya’nın da, AB üyesi olmamasına ve Euro bölgesinde bulunmamasına rağmen son iki yılda Euro Bölgesi'nde yaşanan krizden etkilendiğini belirten Putin, ekonomik durumun dünya çapında hala kırılgan olduğunu ve zorlukların birlikte aşılabileceğini söyledi.

Kıbrıs, Suriye ve Kuzey Kore de gündemdeydi

Merkel ve Putin'in fuar dışındaki ikili görüşmelerin gündem maddelerini, Güney Kıbrıs, Suriye ve Kuzey Kore’deki durum ve Moskova'daki Alman vakıflarının aranması sonrasında yaşanan diplomatik gerginlik oluşturdu. İki lider Güney Kıbrıs ekonomisinin istikrara kavuşturulması için atılan son adımları överken, Putin kendilerinin de 1 milyar Euro kredi vererek, mali krizin aşılması ve Güney Kıbrıs ekonomisinin düzeltilmesi yönünde katkıda bulunduğunu söyledi. Suriye’ye kendi silah satışlarını savunan Rus lider, Batılı ülkelerin ise Suriye muhalefetine silah ve mühimmat vererek uluslararası hukuka aykırı davrandığını öne sürdü. Suriye konusunda Putin’le ayrı yaklaşımları olduğunu belirten Merkel, kendi bakış açılarından Beşar Esed rejiminin tanımadıklarını ve Suriye’yi temsil eden hükümet olarak görmediklerini söyledi. Vladimir Putin ve Angela Merkel yaptıkları ortak basın toplantısında Kuzey Kore'nin son dönemde savurduğu tehditlerinin endişe uyandırıcı olduğunu ve Pyongyang yönetiminin Kore Yarımadası’ndaki gerginliği azaltması ve yarımadada barışın ve güvenliğin sağlanması için daha yapıcı davranması gerektiğini söylerken, Rus lider ‘Kore yarımadasındaki bir çatışma olması durumunda, Çernobil bunun yanında bir ‘çocuk masalı’ gibi kalır’ şeklinde konuştu ve Amerika’ya konuyla ilgili soğukkanlı tutumu için teşekkür etti.

Moskova'daki Alman vakıflarının güvenlik makamları tarafından aranmasını dün ve bugünkü açıklamalarında eleştiren Merkel, Rusya'da aktif sivil toplumun varlığının iki ülke arasındaki işbirliğini daha da geliştireceğini vurguladı. Putin Almanya’ya gelmeden yaptığı açıklamada aramaların ‘rutin' uygulamalar olduğunu söylemişti. Putin’in Merkel’le Uluslararası Hannover Sanayi Fuarı gezisi sırasında, Femen adlı örgüte üye üç kadın üstünü çıkararak Rus lideri protesto etti ve ‘diktatör’ olarak tanımladı.

Rusya Devlet Başkanı Almanya ziyaretinin ardından Hollanda’ya geçti. Putin ile Kraliçe Beatrix’in Hollanda’da Rusya Yılı, Rusya’da ise Hollanda Yılı’nın açılışlarını yapacak.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG