Erişilebilirlik

Merkel Putin’le Berlin’de Görüşüyor


Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'yu Berlin’de ağırlıyor.

Akşam saatlerinde başbakanlık binasında biraraya gelmeleri beklenen dört lider, Ukrayna’nın doğusundaki barış sürecini düzenleyen Minsk Anlaşması ile gelişmeleri ele alacak.

Zirveyi takiben verilecek akşam yemeğinden sonra ise Merkel, Hollande ve Putin'in Suriye'deki, özelliklede Halep'teki durumla ilgili olarak biraraya geleceği tahmin ediliyor.

Suriye hükümet kuvvetlerini destekleyen Rusya, bazı NATO devletleri tarafından Halep'e yardım götüren konvoyları bombalamakla suçlanıyor. Halep'e düzenlenen hava saldırılarından sonra, ABD Ekim başında, Rusya ile yürütülen müzakelerin askıya alındığını açıklamıştı.

Berlin’deki bugünkü zirve iki yıl önce İkinci Dünya Savaşı’nda Normandiya Çıkarması’nın 70.yıl dönümü dolayısıyla Fransa'da düzenlenen etkinliklerde ilk defa biraraya gelen dört ülkenin liderinin ortak girişimi ile gerçekleşiyor.

Son olarak Pazartesi günü Poroşenko, Hollande ve Merkel arasında yapılan telefon görüşmesi sonrasında,Rusya lideri Putin’in de katılımıyla biraraya gelmelerinin kararlaştırıldığı açıklanmıştı. Uluslararası kamuoyu tarafından ’Normandiya Dörtlüsü’ veya ‘Normandiya formatı’ olarak tanımlanan dörtlü grup, Ukrayna'nın doğusunda ateşkesin sağlanmasını ve 3 yıllık savaşı müzakere masasına çekmeyi hedefleyen Minsk Anlaşması'nı Şubat 2015'te karara bağlayarak yaşama geçirmişti. Anlaşmada çarpışmalara son verilmesi, ağır silahların cepheden çekilmesi ve Rusya yanlısı ayrılıkçıların işgalindeki Ukrayna'nın doğu bölgelerinde seçimlerin yapılması öngörülüyordu. Ancak Minsk Anlaşması’nın yürürlüğe girmesinden bu yana Rusya yanlısı ayrılıkçılar ve Ukrayna ordusu arasındaki çatışmalar kısmen sürüyor.

Zirve öncesi bir açıklama yapan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, toplantının Minsk Anlaşması'nın şartlarını yerine getirmesi için Rusya'ya baskı yapmayı hedeflediğini açıklarken, gözlemciler Kremlin liderinin Ukrayna'daki ayrılıkçılar üzerindeki etkisini kullandığı takdirde tıkanmış barış sürecinin önünün açılabileceğini savunuyor.

Gündemde Suriye var mı?

Zirve kapsamında merakla beklenen bir diğer konu, Suriye’deki gelişmelerin görüşmelere hangi boyutta yansıyacağı. Alman diplomatik çevreler bu buluşmanın bir Ukrayna Zirvesi olduğu kadar da bir Suriye Zirvesi olduğunu iddia ederken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Basın Sözcüsü Dmitri Peskov zirvede Suriye krizinin gündeme gelmesinin önceden planlanmadığını, dolayısıyla bu konuda bir şey söylemenin mümkün olmadığını açıkladı. Başbakan Angela Merkel bu akşamki toplantı kapsamında Suriye krizi nedeniyle Rusya'ya ek yaptırımlar uygulanması dahil bütün şıkların gündeme getirileceğini ifade etmişti. Merkel konuyla ilgili dün yağıtğı açıklamada, “İnsani durum daha da vahim bir hal aldı. Bu da açıkça masum insanlara, hastanelere ve doktorlara yönelik Suriye ve Rusya hava saldırılarından kaynaklanıyor. Tabii ki bunu da gündeme getireceğiz. Bu durumda, yaptırımlar dahil hiç bir seçeneği masadan kaldıramayız,” demişti. Berlin’de siyasi yorumcuların çoğunluğu, daha ağır yaptırımların her iki tarafa da zarar vereceğini ama sorunları çözmeyeceğini ve Rusya olmadan Suriye'nin barışa kavuşturulamayacağını düşünüyor.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG