Erişilebilirlik

Merkel: 'Parisliler'le Birlikte Ağlıyoruz'


Berlin'de Brandenburg Kapısı üzerine yansıtılan Fransa bayrağı projeksiyonu
Berlin'de Brandenburg Kapısı üzerine yansıtılan Fransa bayrağı projeksiyonu

Fransa'nın başkenti Paris'te yapılan saldırılar Almanya’da da büyük şok ve üzüntüye neden oldu. Başbakan Angela Merkel bu sabah yaptığı basın toplantısında, Paris'teki saldırılardan duyduğu üzüntüyü belirterek Fransa'ya her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

“Parisliler'le birlikte ağlıyoruz. Bu korkunç saldırıları yapanlara karşı birlikte mücadele edeceğiz. Özgürlüğe yapılan bu saldırı hepimize yapıldı” diyen Merkel, “Terörle mücadelede hep birlikte hareket etmeliyiz ve özgürlüğümüzün terör eylemlerinden daha güçlü olduğunu kanıtlamalıyız’ şeklinde konuştu.

Merkel olayın duyulmasından hemen sonrada Twitter üzerinden bir açıklama yapmış ve “Paris'ten ulaşan haberler ve resimler karşısında derinden sarsıldım” ifadelerini kullanmıştı.

Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de Paris'teki saldırıları 'terör felaketi' olarak adlandırdı ve “Acının ve çaresizliğin yaşandığı şu saatlerde Fransız dostlarımızın yanındayız” dedi.

Federal İçişleri Bakanı Thomas De Maiziere'in, Fransız mevkidaşına, terör eylemi ile bağlantılı soruşturmada yardımcı olmak amacıyla uzman göndermeyi teklif ettiği bildirildi.

Olay Almanya’daki Türkler arasında da büyük üzüntüye yol açtı. Avrupa Türk Demokratlar Birliği UETD Başkanı Süleyman Çelik, silahlı ve bombalı terör saldırılarının kabul edilemez olduğunu ve Almanya’daki Müslümanların büyük çoğunluğu tarafından lanetlendiğini açıkladı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00
Linki indirmek için

Alman futbol milli takımının Fransa ile hazırlık maçı için Paris'te bulunması ve terör saldırılarının birinin maçın oynandığı Stade de France stadında da hedef alması olaya ilgili daha da arttırdı. Maçın sonunda, stadyum dışındaki patlamalar nedeniyle on binlerce taraftarın uzun süre dışarı çıkmasına izin verilmedi, Alman milli takımın oyuncuları geceyi statta geçirdi ve sabaha kadar aynı yerde bekletildi.

Bu sabah saatlerinde polis eskortu eşliğinde Charles de Gaulle havaalanına getirilen Alman milli takımın oyuncuları, daha sonra Frankfurt havaalanına indi. Alman kafilesinin Pazar akşamına kadar Paris'te kalması oradan da Hollanda ile karşılaşacağı Hannover'e geçmesi planlanmıştı.

Bu arada, Alman Dışişleri Bakanlığı, Paris'i hedefleyen terör saldırıları nedeniyle Fransa'ya seyahat etmeyi planlayanlara yönelik güvenlik uyarısında bulundu.

Açıklamada, Paris'te ağır bir terör saldırısı gerçekleştiği belirtilerek, ülkede olağanüstü hal ilan edilmesi, sınırların da kapatılması nedeniyle kısıtlamalar yaşanabileceği kaydedildi.

Berlin'deki Fransa Büyükelçiliği önünde yoğun güvenlik önlemi alındı. Elçilik önüne gelen binlerce Berlinli ellerindeki çiçekleri ve mumları kurulan setin önüne bıraktılar.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG