Erişilebilirlik

İki Eyaletteki Seçimler Öncesi Merkel'in Partisi Anketlerde Zor Durumda


Almanya'da gelecek haftalarda iki ayrı eyalette parlamento seçimleri gerçekleştirilecek. Gelecek Pazar 4 Eylül'de Mecklenburg-Vorpommern, 18 Eylül'de ise Berlin eyalet meclisleri için yapılacak seçimler federal çapta da siyasi dengeleri değiştirebilecek özelliklere sahip.

Her iki seçimde de ırkçı ve İslam düşmanı Almanya için Alternatif AfD ile Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU’nun alacakları oy oranları şimdiden merakla bekleniyor. Seçimler bundan tam bir yıl önce, Macaristan sınırından bekleyen onbinlerce sığınmacıya Almanya’nın kapılarını açarak toplam bir milyon mültecinin ülkeye girişine izin veren, bu kararı nedeniyle büyük tepkilere neden olan Merkel’in politikalarının oylanması anlamına geliyor.

CDU oy kaybediyor

İlkbahar aylarında Baden Württemberg, Rheinland Pfalz ve Saksonya Anhalt eyaletlerinde yapılan seçimlerde CDU tüm eyaletlerde ciddi oy kayıpları yaşarken, ilk kez seçimlere katılan AfD yüzde 23’e bile varan iki haneli oy oranları ile büyük sürpriz yapmış, bu sonuçlar Merkel’in sığınmacılar politikalarının cezalandırılması olarak yorumlanmıştı. Gelecek hafta pazar günü Almanya’nın kuzeydoğusunda, Baltık Denizi’nin kıyısındaki Mecklenburg-Vorpommern eyaletinde yapılacak seçimde de Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi CDU’yu büyük bir hezimetin beklediği tahmin ediliyor.

Yapılan kamuoyu araştırmalarına göre, birinci sırada yüzde 25 ile Sosyal Demokrat Parti SPD yer alırken, Merkel’in kendi seçim bölgesindeki partisi CDU’nun yüzde 22 oyu bulunuyor. Irkçı ve sağ popülist seçmenin oy tahminlerini son ana kadar saklamaya çalıştığını belirten uzmanlar, yüzde 21 ile CDU’nun hemen arkasında yer alan AfD’nin bu farkı kapatabileceğini konuşuyor. Sol Parti'nin yüzde 19 oranında oy alması bekleniyor. Yeşillerin yüzde 6 düzeyinde göründüğü ankete göre, liberal FDP ve ırkçı diğer parti NPD yüzde 3 oy oranıyla parlamento dışında kalıyor. Almanya’nın nüfus yoğunluğunun en düşük olduğu bölgesi Mecklenburg-Vorpommern’de özellikle AfD’nin alacağı seçim sonucunun iki hafta sonraki Berlin ve bir yıl sonraki federal seçimler için çok önemli rol oynacağı tahmin ediliyor. Siyasi analistler AfD’nin CDU’yu yakalaması durumunda, diğer seçimlerde de ciddi oy kaymaları olacağını ve en önemlisi Başbakan Merkel’in 2017 için yeniden aday olmasının tehlikeye gireceğini savunuyor. 18 Eylül’deki Berlin seçimiyle ilgili anketlerde ise SPD yüzde 23 oy oranıyla önde görünüyor. İkinci sıradaki CDU oy oranı yüzde 21, Yeşillerin oy oranı yüzde 19 düzeyinde. Sol Parti'nin yüzde 15 oranında oy alması bekleniyor. Bir zamanlar Almanya’da ‘solun kalesi’ olarak tanımlanan Berlin’de Almanya için Alternatif partisi AfD'nin yüzde 14 ile parlamentoya girmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Merkel 2017 yılında yapılacak genel seçimlerde aday olup olmayacağını henüz açıklamadı. Dün basına yansıyan haberlere göre, CDU’nun ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik CSU’nun lideri Seehofer, 3 dönemdir başbakan olan Merkel’in adaylığını açıklamasınıı eyalet seçimleri sonrasına bırakmasını ve en erken önümüzdeki yılın ilk aylarında karar vermesini talep etti, aksi takdirde kendi partisininin Merkel’e destek vermeyeceği tehdidinde bulundu. Bu arada yapılan bir ankete göre, Almanların yüzde 50 ile yarısı Merkel’in 4.kez başbakan olmasına karşı. Merkel’in yeniden başbakan olmasını isteyenlerin oranı ise yüzde 42.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG