Erişilebilirlik

Merkel Obama ile Ukrayna Krizini Görüşüyor


Almanya Başbakanı Washington'da Başkan Obama ile görüştükten sonra Çarşamba günü Minsk'te yapılacak zirvede Rusya, Ukrayna ve Fransa cumhurbaşkanlarıyla yeni barış planını ele alacak

Almanya Başbakanı Angela Merkel Ukrayna’daki savaşa son vermeyi amaçlayan diplomatik çabalar çerçevesinde Washington’da Başkan Obama’yla biraraya geliyor.

Başbakan Merkel Pazar günü Ukraynalı, Rus ve Fransız liderlerle yaptığı dörtlü telefon görüşmesinde Ukrayna’nın doğusunda süren çatışmaları ele aldı.

Merkel, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile birlikte Çarşamba günü Belarus’un başkenti Minsk’te biraraya gelecek.

ABD Dışişleri Bakanlığının bir üst düzey yetkilisine göre Alman- Fransız barışplanı, Eylül ayında Minsk’te varılan ancak sonuç vermeyen ateşkes anlaşmasını temel alıyor. Ancak yeni plan, zamanlama konusunda daha fazla ayrıntıya yer veriyor.

Ukrayna’da 10 aydır süren çatışmalarda 5 bin 600’den fazla kişi öldü. Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko Pazar günü yaptığı açıklamada,"çabuk ve koşulsuz" bir ateşkes anlaşmasına kısa zamanda varılacağı konusunda iyimser olduğunu söyledi.

Rusya lideri Vladimir Putin ise Ukrayna’nın Rusya sınırındaki operasyonlarına derhal son vermesi uyarısında bulundu. Putin ayrıca Kiev Hükümeti’nin Rus nüfusun çoğunlukta olduğu Ukrayna’nın doğu kesimlerinde günlük hayatı sekteye uğratan birtakım ekonomik yaptırımlara son vermesi gerektiğini kaydetti.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise Çarşamba günü yapılacak zirvenin Ukrayna’da yaklaşık bir yıldır süren çatışmaları sona erdirmek içinson şans olduğunu belirtti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG