Erişilebilirlik

Merkel'in Türkiye Ziyareti Tartışma Yarattı


Bugün Başbakan Angela Merkel’in Federal Meclis’te mülteci kriziyle ilgili yaptığı hükümet açıklamasına ve sığınmacı yasası ile ilgili oturuma, Başbakan’ın Pazar günü Ankara’ya yapacağı günü birlik ziyarete tepkiler damga vurdu.

Oturumun başında söz alan Merkel, yüzbinlerce sığınmacı akınıyla karşı karşıya olan Almanya’nın bu sorunun üstesinden geleceğine emin olduğunu yineleyerek, sınırların kapatılması yönündeki çağrıları “hayal” olarak tanımladı. Kendisine özellikle Birlik Partileri’nden yöneltilen eleştirilere rağmen mülteci politikasında izlediği çizgide ısrar eden ve "Dijitalleşmiş dünyada kendini izole etmek diye bir alternatifimiz yok" şeklinde konuşan Merkel, tüm AB ülkelerini sorumluluk almaya davet ederek, birliğin tarihi bir durumla karşı karşıya olduğunu söyledi. Türkiye’nin göçmen krizinin çözümünde "anahtar role" sahip olduğunu ifade eden Almanya Başbakanı, "Suriye ve Irak’taki savaşlardan kaçanların büyük bölümü Türkiye üzerinden Avrupa’ya geliyor. Ankara ile birlikte çalışmadan bu sorunu çözemeyiz," dedi.

Merkel, Avrupa’nın insani yardım, sınır güvenliğinin artırılması ve Ege Denizi’ndeki kaçak göçmen ticareti gibi konularda Türkiye’ye daha fazla destek olması gerektiğini belirtti. Konuşmasında Türkiye'nin AB üye adaylığına da yer veren Merkel, üyelik müzakerelerinin ucu açık şekilde yürütüldüğünü söyledi. Merkel geçen hafta katıldığı bir televizyon programında Ankara'nın AB aday ülkesi olarak Kopenhag kriterlerine uymak zorunda olduğunu, kendisinin ise Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine karşı tavrının sürdüğünü tekrarlayarak, bu görüşünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de paylaştığını söylemişti. Merkel’in Türkiye ile ilgili bugün meclisteki sözlerine koalisyon ortağı SPD’den destek gelirken, muhalefet partileri tepki gösterdi.

SPD Meclis Grup Başkanı Oppermann, Türkiye’nin iç politikada sorunlu bir dönemden geçtiğini, ancak buna rağmen Berlin’in Türkiye’ye partner olarak ihtiyacı olduğunu ve Ankara’daki bombalı saldırıya rağmen yetkililerle görüşülmesi gerektiğini belirtti. Muhalefetteki Sol Parti adına söz alan Meclis Grup Es Başkanı Wagenknecht, Türkiye’nin dolaylı olarak IŞİD’e yardım ettiğini ve bu koşullar altında Berlin’in partneri olamayacağını öne sürerek, Merkel’in gezisini iptal etmesini istedi. Wagenknecht, gezinin gerçekleşmeşi durumunda "Bu tavır seçimden bu kadar kısa bir süre önce Erdoğan’a destek anlamına gelir şeklinde konuştu.

Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu Başkanı Katrin Göring-Eckardt da, Merkel’in seçim arifesinde Türkiye’yi ziyaret edecek olmasının, "Kürtlere karşı izlenen politikalarımeşrulaştırma ve Erdoğan'a seçim desteği mesajı" olarak anlaşılabileceğini öne sürdü ve Alman Başbakanın "Erdoğan Bey’e, Avrupa’nın değerlerinin ne olduğunu açık bir şekilde söylemesini ve insan hakları konusundan feragat etmemesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Bu arada Federal Hükümet’in sığınma yasasında çok sayıda değişikliği öngören paket parlamento tarafından kabul edildi. Yenilenen yasanın amacı, iltica sürecinin hızlandırması ve mültecileri daha çabuk kayıt altına alarak iltica hakkı olmayan mültecilerin sınırdışı edilmesi. Yasa kapsamında mültecilere para yerine yardım malzemesi verilmesi de hedefleniyor. Yenilenen sığınma yasasının 1 Kasım 2015 de yürürlüğe girmesi planlanıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG