Erişilebilirlik

Merkel'in Kıbrıs Açıklamalarına Almanya'daki Türkler Tepkili


تلفات زلزله هند
تلفات زلزله هند

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Kıbrıs sorunu konusunda Türk tarafı ve Türkiye’ye yönelik suçlamalarına tepkiler sürüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun sert çıkışlarına paralel, Almanya’daki Türk kökenli siyasetçiler de Merkel’in sözlerini tepkiyle karşıladı.

Berlin muhabirimiz Cem Dalaman’ın haberine göre, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, Salı gerçekleşen beş saatlik Kıbrıs ziyareti sırasında Rum lider Dimitris Hıristofyas’ı ve Rum tarafının tavrını övmesi, buna karşılık Türkiye’nin ve Türk tarafının çözüm için yapıcı ve esnek olmadığı yönündeki suçlamaları, Berlin ile Ankara arasında atmosferin gerilmesine neden oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Merkel’i Kıbrıs konusunu bilmeden konuşmakla suçlarken, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Merkel’in Türkiye’yi hayal kırıklığına uğrattığını ve açıklamalarının taraflı olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanlığı Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz’a Merkel’in bu sözlerinden duyulan rahatsızlığı iletirken, Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert’in Merkel’in değil, Erdoğan’ın yanlış bilgilendirilerek konuştuğu yönündeki açıklaması ise, iki ülke arasındaki gerilimin daha da yükselmesine neden oldu.

Merkel’in sözleri ve Ankara’dan gelen tepkiler, Almanya’daki Türk örgütleri ve Türk kökenli siyasetçiler arasında da tartışmaları beraberinde getirdi. Yeşiller Partisi Berlin milletvekili Özcan Mutlu, Merkel'in Türk tarafını sorumlu görmesinin siyasi mantığı olmadığını ve Almanya’da yaşayan Türkleri de huzursuz ettiğini belirtiyor.

Almanya ile Türkiye’nin arasının zaten göründüğünden kötü olduğunu savunan Sosyal Demokrat Parti’den Berlin milletvekili Bilkay Öney ise, Merkel’in son açıklamasının iki ülke arasındaki ilişkinin daha da zarar görmesine yol açtığını söylüyor.

Almanya’da yaklaşık 3 milyon Türk’ün yaşadığını anımsatan Berlin Türk Cemaati Başkanı Recep Yılmaz, Almanyalı Türklerin bir milyonunun oy hakkına sahip olmasına rağmen, güçlü bir lobi oluşturamadığı, Merkel’in de bu yüzden çekinmeden Türklere ve Türkiye’ye karşı tavır alabildiği görüşünde.

Bu arada Berlin’deki siyasi gözlemciler, Merkel’in Güney Kıbrıs’daki sözlerinin Almanya’nın AB’nin küçük ülkelerinin desteğini kazanabilme çabasıyla bağlantılı olduğunu da savunuyorlar. Alman hükümeti, 2011 yılı içinde AB'de üye ülkelerin konumu ve sorumlulukları gibi temel konularda değişiklik planlıyor ve bu açıdan üye ülkelerin desteğine ihtiyaç duyuyor.

XS
SM
MD
LG