Erişilebilirlik

Merkel Kan Kaybediyor AfD Güçleniyor


Mülteci ve İslam karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) partisi Almanya’da 2,5 milyon seçmenin bulunduğu 4 milyon nüfuslu başkent Berlin eyaletinde ilk kez katıldığı parlamento seçimlerinde yüzde 11 oy almayı başarırken, Sosyal Demokratlar, Hıristiyan Demokratlar ve Yeşiller oy kaybına uğradı. Kesin olmayan sonuçlara göre Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 5 oranında oy kaybına rağmen yüzde 23,2 oy alarak birinci parti oldu.

Beş yıldır SPD ile koalisyon ortaklığı yapan, Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU ise yüzde 5 oy kaybıyla yüzde 17,9 oy aldı. Yeşiller Partisi yüzde 1’lik oy kaybı sonrasında yüzde 16,6 alarak üçüncü sırada yer aldı. Eyalette bir diğer sürpriz Sol Parti’nin oy oranını yüzde 5 artırarak yüzde 16,2 oy alması oldu. Hür Demokrat Parti de (FDP) yüzde 6,5 oy oranı ile parlamentoya yeniden girmeyi başardı. Seçimlere katılım oranı ise beş yıl öncesinde göre yüzde 7 artarak yüzde 67’ye ulaştı. Bu sonuçlara göre eyalet parlamentosunda yeniden SPD’nin liderliğinde bir hükümetin kurulması bekleniyor, ancak 2011 yılından bugüne Berlin’i yöneten SPD-CDU koalisyonun yenilenmesi veya ikili koalisyon hükümeti mümkün gözükmüyor. SPD’nin Yeşiller ve Sol Parti ile üçlü bir koalisyon oluşturacağından yola çıkılıyor.

Yapılan ilk değerlendirmelerde seçimlerin galibinin tartışmasız AfD olduğuna dikkat çekildi. Berlin gibi 190’ı aşkın ulustan insanın yaşadığı ve kozmopolit bir başkentte AfD’nin aldığı yüksek oy oranı, mülteci akınıyla ülke çapında başlayan kutuplaşmanın iyice derinleşmesinin işareti olarak yorumlanıyor. AfD seçim boyunca Almanya sınırlarının sığınmacılara açılmasına karşı bir kampanya sürdürdü ve Berlinlileri çok daha yakından ilgilendiren yüksek kiralar, konut ve eğitim sorunu gibi konuların arka planda kalmasını başardı.

Öte yandan seçim sonucuna göre CDU ardı ardına beşinci kez oylarının bir bölümünü AfD’ye kaptırdı. CDU’nun yenilgisinin önümüzdeki günlerde parti içerisinde de tartışmalara yol açması ve henüz 2017’de yapılacak seçimlerde başbakan adayı olup olmayacağını açıklamayan Merkel’e yönelik eleştirilerin ağırlaşması bekleniyor. İlkbaharda yapılan üç eyalet seçiminden sonra, iki hafta önce Mecklenburg-Vorpommern’deki seçimde de, Merkel liderliğindeki Hrıstiyan Demokratların oy kaybı yaşaması, aynı zamanda Almanya için Alternatif partisinin sandıkta oylarını artırması Merkel’in sığınmacı politikalarının ‘seçmen tarafından cezalandırılması’ olarak yorumlanmıştı. Mecklenburg-Vorpommern’deki seçimlerde AfD, yüzde 30,6 oy alan SPD’nin ardından, yüzde 20,8 oy oranıyla ikinci parti olarak çıkmayı başarmış, oy oranı yüzde 19’da kalan Merkel’in partisi CDU’yu geride bırakmıştı.

Bu arada 65 bini Alman vatandaşı yaklaşık 200 bin Türkiye kökenlinin yaşadığı Berlin’de çeşitli partilerden 20 Türk kökenli aday da meclisteki 149 sandelyede pay sahibi olabililmek için yarıştı. SPD, CDU, Yeşiller ve Sol Parti’den adayların yanısıra, ilk defa beş Türk kökenli bağımsız aday oldu. Söz konusu adayların kaçının seçilebildiği Pazartesi netleşecek.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG