Erişilebilirlik

Merkel İsrail Ziyaretini Neden İptal Etti?


Almanya Başbakanı Angela Merkel'in 10 Mayıs'ta İsrail'e yapmayı planladığı ziyareti ve iki ülke arasında 2008 yılından bu tarafa her yıl yapılan hükümetler arası toplantıyı iptal etmesi Berlin’de şaşkınlık yarattı.

Başbakanlık tarafından doğrulanan habere göre, Merkel ve diğer bakanlar Almanya'da Temmuz ayında yapılacak G20 Zirvesi ve Eylül ayındaki genel seçimlerle bağlantılı zamanlama sorunları nedeniyle planlanan ziyareti iptal etme kararı aldı.

Hükümet sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, her iki hükümetin, “İsrail-Almanya arasında yapılan görüşmelerin bu yılın bahar aylarında değil, gelecek yıl yapılması konusunda hemfikir olduğu” belirtildi. Ancak başkentteki politik yorumcular, iptal kararının gerçek nedeninin geçen hafta İsrail meclisi Knesset'ten geçen ve Batı Şeria'daki yasadışı Yahudi yerleşim birimlerini meşrulaştırmaya yönelik yasaya tepki olduğunu ve Merkel’in seçimler öncesinde İsrail’e mesafe koymayı tercih ettiğini savunuyorlar. Batı Şeria’daki Filistinlilere ait özel arazilerde yasalara aykırı olarak inşa edilen 4 bin dolayındaki konutun yasallaştırılması uluslararası tepkilere neden olmuştu. Almanya’da koalisyon hükümetinde çok sayıda bakan da Yahudi yerleşim yerlerine yönelik tepki verdi. Dışişleri Bakanlığı’na gelen SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, İsrail’in yerleşim politikalarının iki devletli çözümü zorlaştırdığını belirtmiş ve bunun şiddeti artıracağını söylemişti.

Alınan sürpriz karar Berlin-Tel Aviv hattındaki sıkı ilişkiler açısından şimdiye dek yaşanmamış bir güven bunalımı olarak yorumlanırken, Berlin’deki diplomatik çevreler iptalin ilişkilere gölge düşürebileceğini de savundu. Almanya – İsrail ilişkilerinin dünya politikasında özel bir konumu var. Berlin'in İsrail'e yönelik ekonomik ve askeri yardımı 2. Dünya Savaşı sonrasında belirlenen ‘özel ilişki’ çerçevesinde ve aralıksız olarak sürdürülüyor. Yahudi soykırımının ve Yahudi aleyhtarlığının izlerini silmeye çalışan Almanya her fırsatta İsrail’in dış politikada özel bir yeri olduğunu tekrarlıyor. Başbakan Merkel de değişik ortamlarda ‘kendini savunma hakkı söz konusu olduğunda biz her zaman İsrail’in tarafında yer alacağız’ şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.

ABD‘den sonra İsrail‘in en büyük ticari ortağı olan Almanya, aynı zamanda İsrail‘in en yakın askeri müttefiklerinden biri sayılıyor. Son zamanlarda Almanya’da yapılan çeşitli kamuoyu araştırmalarında Almanlar‘ın İsrail’e karşı gittikçe daha mesafeli bakma eğilimi içinde olduğu ortaya çıktı. Verilere göre, Almanlar‘ın yüzde 62’sinin İsrail imajı olumsuz ve yüzde 65’i artık Nazi döneminin üzerine çizgi çekilmesini istiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG