Erişilebilirlik

Merkel, Hollande'ı Davet Etti


Fransa’da Sosyalist François Hollande’ın seçim zaferi ve cumhurbaşkanlığına seçilmesine uluslararası yankılar sürüyor. Avrupa Birliği’nin en önemli ülkelerinden biri olan Fransa’daki değişim özellikle birliğin diğer güçlü üyesi ve motoru olarak tanımlanan Almanya’yı da yakından ilgilendiriyor. Seçim öncesinde Almanya Başbakanı Merkel, eski Fransız Cumhurbaşkanı Sarkozy’ye açık destek vermiş, hatta Hollande’ın Berlin’de bir araya gelme önerisini reddetmişti.

Hollande, seçim sürecinde Merkel ile Sarkozy’nin öncülük ettiği Avrupa Mali Paktı’nı ve özellikle Merkel’in Euro krizinden etkilenen ülkeler için önerdiği sıkı tasarruf politikası yeniden tartışmaya açacağını söylemişti. Merkel, bu konudaki tavizsiz tutumuyla Yunanistan ve İspanya gibi ülkelerin eleştirisi ile karşı karşıya kalırken, Sarkozy’den destek aldı. Hatta ikiliye bu kapsamda isimlerinin birleşiminden oluşan ‘Merkozy’ adı verildi. Alman basınında ve Berlin’deki siyasi kulislerde yapılan hemen tüm yorumlarda, Hollande’ın cumhurbaşkanlığının Merkel’in politikalarında ve Fransız-Alman ilişkilerinde bir dönüm noktası olacağı ve kendi siyasi geleceğine de etkileyebileceği vurgulanıyor.

Merkel ise Fransa’daki seçim sonrasında yaptığı ilk açıklamalarda, Paris ve Berlin'in uzun vadede iyi bir işbirliği içinde olmasını Avrupa Birliği açısından bir zorunluluk olarak tanımlarken, François Hollande ile Berlin’de yakın bir tarihte buluşacağını ve ‘en candan şekilde’ karşılayacağını söyledi. Türk Alman Sanayi ve Ticaret Odası Balkan Yardımcısı Bahattin Kaya, başlangıçta tökezlemeler olsa da Merkel ve Hollande’nın, dolayısıyla Fransa ve Almanya’nın iyi bir işbirliği içinde Avrupa Birliği'nde ekonominin lokomotifi olmayı sürdüreceğinden yola çıkıyor.

Bu arada Alman başbakanı Merkel’in sözcüsü, Merkel’in François Hollande’ı Almanya’ya davet ettiğini ve Hollande’nın ziyaretinin önümüzdeki hafta başında gerçekleşeceğini duyurdu.


XS
SM
MD
LG