Erişilebilirlik

Merkel Güney Kıbrıs’ı Ziyaret Ediyor


Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cuma günü Güney Kıbrıs'a günübirlik bir ziyaret yaparak Demokratik Seferberlik Partisi'nin düzenlediği ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerdeki muhafazakar parti liderlerinin davet edildiği konferansa katılacak.

Merkel'in konferans kapsamında Rum lider Dimitris Hristofyas'la bir araya gelerek Güney Kıbrıs'ı derinden sarsan ekonomik kriz konusunu masaya yatırması bekleniyor. Ziyaret öncesinde konuyla ilgili Berlin'de bir açıklama yapan Merkel, Güney Kıbrıs'a yönelik özel şartların söz konusu olamayacağını açıklayarak, özelleştirme konusunda taviz vermeyeceğini ifade etti.

Hristofyas ekonomik krizin vurduğu ülkesini kurtarma paketine ilişkin anlaşmada devlete ait şirketlerin özelleştirilmesi yönünde herhangi bir talebi kabul etmeyeceğini açıklamıştı.

Yunanistan'da yaşanan ekonomik krizden en çok etkilenen ülke olan Güney Kıbrıs, geçen 2012 yazında bankacılık sektörünü kurtarabilmek için Euro Bölgesi'den mali yardım paketi istemek zorunda kalmış, Euro Bölgesi maliye bakanları da geçen Aralık ayında yaklaşık 50 milyar Euro krediye yeşil ışık yakmıştı.

Ancak Başbakan Merkel yaptığı açıklamada yardım için son kararın AB, Avrupa Merkez Bankası ve IMF’den oluşan Troika'nın raporu sonrasında netleşeceğini ve bu rapor öncesinde herhangi bir garanti verilemeyeceğini açıkladı.

Alman kamuoyunda ve basınında Güney Kıbrıs’a yapılması planlanan mali yardım büyük tepki topluyor. Güney Kıbrıs’ın kara para aklamak isteyen Ruslara geniş imkanlar sağladığını ve mali yardımların kayıt dışı Rus hesaplarına güvence sağlayacağını savunan yorumcular, Rum yönetiminin Rus milyarderlere vatandaşlık hakkı vermesini de eleştiriyor.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00
Linki indirmek için

Sosyal Demokrat Parti SPD'nin Kıbrıs politikaları danışmanı eski AP milletvekili Ozan Ceyhun, eleştirilerin doğru olduğunu belirtiyor ve mali yardımın sadece Rum bankalarının kara para aklamaya son vermesi halinde yapılmasını öneriyor.

Berlin'deki siyasi yorumlarda, Güney Kıbrıs için planlanan mali yardımın büyük bir olasılıkla Federal Meclis'e takılacağının altı çiziliyor.

Muhalefetdeki SPD ve Yeşiller'in yanısıra, koalisyonun küçük ortağı liberal FDP'de kurtarma paketine sıkı şartlar getirilmesi talep ediyor ve şu andaki koşullar altında karşı oy kullanacağını belirtiyor. Nitekim son olarak SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, 'Alman vergi mükelleflerinin ödediği vergilerin Rus karaparasını güvence altına almak için kullanılmasına izin vermeyeceğiz' şeklinde bir açıklama yaptı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG