Erişilebilirlik

Merkel Fransız Seçimlerinde Neden Sarkozy'i Destekliyor?


Merkel Fransız Seçimlerinde Neden Sarkozy'i Destekliyor?
Merkel Fransız Seçimlerinde Neden Sarkozy'i Destekliyor?

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'e seçimler öncesi siyasi destek vereceğini açıklaması tepkilere neden oldu

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'e seçimler öncesi siyasi destek vereceğini açıklaması tepkilere neden oldu.

14. Fransız-Alman bakanlar toplantısı için bulunduğu Paris’de bu konuda daha önceki açıklamasını vurgulayan Merkel, Sarkozy’nin seçim kampanyasına destek vereceğini ve Popüler Hareket Birliği tarafından yapılacak mitinglere de konuşmacı olarak katılacağını duyurdu.

Sarkozy, Almanya'da 2009 yılında düzenlenen son federal seçimde Merkel'in seçim kampanyasına bir kez katılarak Alman lidere destek vermişti.

Merkel’in kendi Hıristiyan Birlik Partisi ile Sarkozy’nin Popüler Hareket Birliği’nin hemen her konuda aynı siyasi hedefleri olduğunu belirterek aldığı net pozisyon, Almanya’da beraberinde tartışmaları getirdi ve muhalefet partilerin de büyük tepkilere neden oldu.

Merkel’i Fransız iç politikasına karışmakla ve Almanya-Fransa arasındaki geleneksel dostluğu riske atmakla suçlayan sosyal demokratlar, adeta misilleme olarak sosyalist aday François Hollande'a destek kararı aldı.

SPD Genel Başkanı Gabriel, Merkel-Sarkozy işbirliğini ve ikilinin Alman ve Fransız televizyonlarında yayınlanan ortak röportajlarını ‘utanç verici’ olarak tanımlarken, Yeşiller Partisi’nden Parlamento Grup Başkanı Jürgen Trittin, Merkel’in Fransız muhafazakârlarına açık desteğinin Almanya’nın başka ülkelerin seçimlerine karışmama prensibini ayaklar altına aldığını savundu.

Berlin’deki siyasi gözlemciler de Merkel’in desteğinin risklerine dikkati çekiyor. Fransa’da yapılan son anketlere göre Sosyalist Parti’nin adayı François Hollande’nın önde olduğuna dikkati çeken gözlemciler, Sarkozy’nin olası seçim kaybının Merkel’in pozisyonunu zayıflatacağı görüşünde.

Merkel’e yakın çevreler ise, Alman başbakanının, son bir yıl içinde, AB’de Euro krizi kapsamında yaşanan siyasi tıkanıklıkların önüne birlikte geçtikleri için Sarkozy’e desteği kadirşinaslık olarak algıladığını ve Avrupa’daki liberal-muhafazakar politikaların devamı için Paris-Berlin ekseninin daha da güçlenmesine alternatif görmediğini dile getiriyor.

Yunanistan krizi ile ilgili yaşanan tartışmalarda Merkel’in yardım yapılmasına karşı gösterdiği direnç ve bu konuda Fransa Cumhurbaşkanı’nı ikna etmesi, ekonomik yardım paketi konusunda Sarkozy’in Merkel’le aynı çizgide olması, mali istikrar anlaşmasında İngiltere’nin dışlanması ve son olarak kanunlardaki mali uyum ve şirketler için vergilerin denkleştirilmesi projesi iki ülke arasındaki işbirliği alanlarının giderek genişlemesine delil olarak gösteriliyor.

Almanya ve Fransa arasındaki sıkı işbirliği başta Yunanistan olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinde rahatsızlık uyandırmaya başlarken, Alman medyası Merkel’in kendi ülkesinin ağırlığını hissettirmesinin Alman seçmeninde olumlu yansımaya neden olduğunu savunuyor.

Almanya’da yapılan kamuoyu araştırmaları da Merkel’e olan güvenin rekor düzeye ulaştığını gösteriyor. Buna göre, Angela Merkel ‘en çok güvenilen politikacı’ sıralamasında ilk sırayı güçlenerek korudu.

Almanların 2009 yılından beri en yüksek oranla yüzde 64’ünün Merkel’e tam güven duyduğu belirlenirken, Birlik Partileri’nin oy oranının da yüzde 34’den yüzde 36’ya yükseldiği, sosyal demokrat SPD’nin ise yüzde 31’den yüzde 29’a düştüğü belirlendi.


XS
SM
MD
LG