Erişilebilirlik

Merkel: ‘Dünyayı Değiştirebiliriz’


Almanya Başbakanı Angela Merkel, BM Genel Kurulu'nda düzenlenen Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, dünyanın mülteci sorununun bir krize dönüşmeden çözebilmesi için en önemli çözümün, mültecilerin ülkelerinden kaçmalarına neden olan sorunların ortadan kaldırılması olduğunu söyledi.

‘Gelecekten umutlarını yitirdiler’

Merkel, “Ülkelerinde yaşadıkları iç karışıklar, terör ve şiddet olayları nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda olan milyonlarca kişi, içinde bulundukları durumdan dolayı çaresiz bir halde gelecekten umutlarını yitirdi. Bu durum onlar için de zor. Mültecileri kabul eden ülkeler için de adeta bir sınav gibi. Mültecilerin yaşadığı krizi çözebilmek için önümüzde tek bir çözüm yolu olmamalı. Önemli olan bu sorunu krize dönüştürmeden mültecilere ülkelerini terk etmelerine sebep olan temel gerekçelerle mücadele edilmesi gerekir” dedi.

‘Hepimiz çok çalışmalıyız’

Merkel, BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında dün üye 193 ülkenin oy birliğiyle kabul edilen ‘2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ önemini vurguladı. Dünyada kalkınmanın sadece barış olduğu zaman mümkün olabileceğini belirten Merkel’ Dünyayı değiştirmek istiyorsak bunu birlikte yapabiliriz’’ dedi.

BM’nin 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda, uluslararası toplumun 2030 yılına kadar bazı şeyleri değiştirmekte kararlı olduğunu belirten Merkel, bu dönem içinde dünyada yoksulluğu sona erdirmek için kararlı olduklarını vurguladı. Merkel, “Dünyada insanların onurlu bir hayat sürmesi için hepimiz katkıda bulunmalıyız. BM’nin bu yeni ajandası için çok çalışmalıyız” dedi.

Dünya ülkelerinin bu doğrultuda belirlenen hedefleri yakalaması için birlikte hareket etmesi ve çalışması gerektiğini vurgulayan Merkel, Almanya’nın bu konuda elinden gelen katkıyı yapacağını söyledi. Merkel, Almanya'nın, toplam ulusal gelirinin yüzde 0,7'sini uluslararası kalkınmada kullanmak için verebileceklerini söyledi.

Üçlü mekanizma masada

70. BM Genel Kurulu’nda temaslarını sürdüren Almanya Başbakanı Angela Merkel, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile de bir araya gelecek. Merkel - Davutoğlu zirvesinde mülteciler konusunun çözümü için Türkiye’nin önerdiği ABD ve AB ile kurmak isteği üçlü mekanizmanın da ele alınması bekleniyor. Başbakan Davutoğlu, önceki gün New York’a hareket etmeden Esenboğa Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında üçlü mekanizma önerisini Merkel ile konuştuğunu söylemişti.

Merkel de Alman parlamentosunda yaptığı konuşmada ise Suriye’deki iç savaştan dolayı milyonlarca sığınmacı alan Ürdün, Lübnan ve Türkiye’nin içinde bulunduğu zorlukların boyutunu vurgulamış, yalnızcaTürkiye ile ortak çalışılması halinde AB’nin dış sınırlarının korunabileceğini söylemişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG