Erişilebilirlik

Merkel’den Uçuşa Yasak Bölge Açıklaması


Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriye’de ateşkesin yeniden oluşturulması için mümkün olan herşeyin yapılması gerektiğini söyledi; ancak “uçuşa yasak bölge” oluşturulabileceği konusunda şüpheli olduğunu kaydetti.

Merkel, bugün Berlin’de gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye’de sivilleri hedef alan gaddarca gelişmeler yaşandığını ve acilen görüşme masasına oturulması gerektiğini belirtti.

Merkel, son günlerde yaşananların barış sürecine çok ağır bir darbe vurduğunu da dile getirdi.

Merkel, “Son gelişmeler ışığında uçuşa yasak bölge kurabileceğimizi sanmıyorum, ateşkes ve insani yardım sevkiyatı için gereken koşulları sağlamak Suriye ve Rusya’nın elinde,” dedi.

‘Rejim güçleri Halep’te ilerliyor’

Bu arada Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye güçlerinin muhaliflere karşı Halep’te ilerleme sağladığını kaydetti.

Muhaliflerden bir yetkili ise kentin Suweiqa bölgesinde çatışmaların olduğunu söyledi. Yetkili, rejim güçlerinin bazı yerleri aldığını ama geri çekilmeye zorlandığını belirtti.

Suriye devlet medyasına göre de Suweiqa yakınlarında askerler bir bölgeyi kontrol altına aldı. Halep’ten bir başka muhalif yetkili de Suriye ve Rus savaş uçaklarının Halep’in içi ve çevresini bombaladığını belirtti. Yetkili, muhaliflerin rejimin alanda ilerlemesini durduğunu kaydetti.

Suriye devlet televizyonuna göre ise rejim güçleri bir haftadır yoğun şekilde süren hava saldırılarının ardından Farafra’yı ele geçirdi.

Bir Suriyeli askeri yetkili, Halep’teki operasyonların, “teröristler” kentin doğusundan temizlenene kadar devam edeceğini söyledi.

Bir zamanlar Suriye’nin ticaret merkezi olan Halep kenti 2012’den bu yana rejim güçleri ile muhalifler arasında bölünmüş durumda. Kentte yüzbinlerce kişinin acil yardıma ihtiyacı olduğu belirtiliyor.

Dün Başkan Barack Obama, Halep’te muhaliflerin kontrolündeki bölgelerdeki durumdan derin endişe duyduğunu belirtmişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG