Erişilebilirlik

Merkel'den 'Türkiye'yle Ortak Çalışma' Çağrısı


Avrupa Birliği tarihinin en büyük mülteci akınıyla karşı karşıya. Krize dönüşen sorunun çözümü konusunda AB’nin siyasi mekanizması tıkanmış bir durumda. Küresel ekonomik krizle birlikte AB’nin tartışmasız lideri konumuna gelen Almanya’da sığınmacı krizi konusunda olağanüstü zirve ve toplantıların ardı arkası kesilmiyor.

Dün akşam Brüksel'deki Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarının Avrupa’ya iltica politikalarını ele aldığı olağanüstü zirve buluşmasının ardından bugün de Berlin’de Başbakan Angela Merkel Federal Meclis'te konuyla ilgili hükümet açıklaması yaptı, ardından da eyalet başbakanları ve mültecilerle ilgilenen kurumların yöneticileri ile ‘Mülteci Krizi Zirvesi’nde bir araya geldi.

Parlamentodaki konuşmasında Suriye’deki iç savaştan dolayı milyonlarca sığınmacı alan Ürdün, Lübnan ve Türkiye’nin içinde bulunduğu zorlukların boyutunu vurgulayan Merkel, AB'nin bölgeye 1 milyar Euro yardım kararının doğru olduğunu söyledi.

Sadece Türkiye ile ortak çalışılması halinde AB’nin dış sınırlarının korunabileceğini belirten Merkel, yaşanan sığınmacı krizinin uzun vadede Avrupa’yı değiştireceğini ve kalıcı iz bırakacağını öne sürdü.

Avrupa’ya gelen 120 bin mültecinin AB ülkeleri arasında paylaştırılması konusunda büyük mesafe alındığını savunan Merkel, şimdiye dek bu konuda katı bir politika izleyen AB üyelerinin de durumun ciddiyetini kavradığını iddia etti.

Macaristan, Romanya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’nın karşı tavır koyduğu söz konusu plan, 120 bin sığınmacının iki yıl içinde aşamalı olarak dağılımını öngörüyor.

İlk aşamada sığınmacı akınından en çok etkilenen İtalya ve Yunanistan’da bulunan 66 bin sığınmacı diğer üye ülkelere dağıtılması amaçlanıyor.

Konuşmasında ABD ve Rusya ile Orta ve Yakındoğu ülkelerinin mülteci krizine çözüm ararken devre dışı bırakılamayacağını ifade eden Merkel, dün Brüksel'deki konuşmasında dile getirdiği, sürece Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat'ın dahil edilmesi önerisini Federal Meclis’te de tekrarladı. Konunun sadece ‘dışarıdan, doğrudan bölgede olmayan ülkelerle çözülemeyeceğini ve gerekirse Esat’la görüşülebileceğini’ savunan Merkel,“Birçok aktörle konuşmalıyız, buna Esat ve diğer aktörler de dahil.” dedi.

Eyalet başbakanlarıyla yapılacak ‘Mülteci Zirvesi’ öncesinde Başbakan Merkel Almanya’ya gelen sığınmacıların uyum göstererek, Almanya’nın değerlerini kabullenmesi ve Almanca öğrenmesi gerektiğini vurguladı.

Bu arada ‘Mülteci Zirvesi’ kapsamında Federal Hükümet’in Almanya’ya sığınanlarla ilgili yeni yasa tasarısının ayrıntıları da belli oldu. Şu anda geçerli olan İltica Yasası’nda bir dizi değişikliği öngören tasarıya göre, iltica başvurularının çok daha hızlı şekilde sonuçlandırılması planlanıyor.

Başvurulara yanıt verilmesinin ortalama 8 ayı bulduğunu belirten yetkililer, bu sürenin dört haftaya indirilmesini planlıyor. Bununla özellikle Bosna, Arnavutluk, Karadağ, Sırbistan gibi Batı Balkan ülkelerinden gelen ve sığınmacı olarak tanınma şansı çok az olan kişilerin hızlı şekilde ülkelerine geri gönderilmesi amaçlanıyor.

İltica başvurusu yapanlara barınma ihtiyacı dışında aylık 140 Euro cep harçlığı yerine malzeme yardımının yapılması da yeni planda yer alıyor.

Söz konusu planları eleştiren mülteci örgütleri, geçen haftalarda istasyon ve sınırlarda çiçeklerle karşılanan sığınmacılara karşı havanın değiştiğini, siyasi tutumunun aşırı sağcı ve ırkçıları güçlendireceğini savunuyorlar.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG