Erişilebilirlik

Merkel’den Türkiye’ye Destek Çağrısı


Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği’ne üye ülkelere sığınmacı akınını durdurabilmek için Türkiye ile birlikte çalışma çağrısı yaptı. Merkel, federal parlamentoda bugün yaptığı konuşmasında ortak bir zemin bulma yönündeki çabasına devam edeceğini de belirtti.

“Kota sorusu şu anda öncelikli konumuz değil” diyen Merkel, daha önce belirlenen kotaların henüz Avrupa Birliği ülkeleri arasında dağıtımının yapılmadığına dikkati çekerek bu aşamada sığınmacılar için yeni rakamlar belirlemenin yersiz olacağını vurguladı.

Almanya Başbakanı, “Öncelik, dış sınırlarımızı nasıl koruyacağımız konusunda ortak bir tutum belirlemek ve bunu yapabilmek için de Türkiye-Avrupa Birliği gündemini hayata geçirmemiz gerekiyor,” dedi.

Merkel, Avrupa’da işlerin yavaş yürüdüğünü ancak yine de kararlı biçimde hareket edildiğinde ilerleme sağlandığını kaydetti ve “Ben ortak bir zemin bulunana kadar konu üzerinde çalışmaya kararlıyım,” dedi.

Almanya Başbakanı ayrıca Pazartesi günü dile getirdiği Suriye’de sivillerin korunması amacıyla uçuşa yasak bölge fikrini bir kez daha gündeme getirdi. Ancak, Moskova bunun ancak Şam’ın izniyle olabileceğini belirtiyor.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennady Gatilov da son açıklamasında uçuşa yasak bölgenin Şam tarafından onaylanması ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından uygulanması gerektiğini söyledi.

Rusya, ateşkes planına rağmen Suriye’deki militan gruplara saldırmaya devam edeceğini de tekrarlıyor.

Merkel’in açıklamalarına Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’den destek geldi.

Juncker, eski Almanya Başbakanı Helmut Kohl’un Almanya’yı birleştirme çabasına atıfta bulundu ve “Tarih Kohl’un haklı olduğunu gösterdi, Angela Merkel’in de haklı olduğunu gösterecek,” dedi.

Avrupa Birliği ülkeleri sığınmacı akınını durdurabilmek için geçen yıl Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılara yardım amacıyla 3 milyar Euro yardım taahhüdünde bulundu. Ancak sığınmacı akını hala hız kesmiş değil.

Merkel’den Türkiye’ye Destek Çağrısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG