Erişilebilirlik

"Başka Ülkelere Güvenilecek Zamanlar Geride Kaldı"


"Başka ülkelere güvenilebilecek zamanlar geride kaldı. Avrupa kaderini artık kendi eline almalı." Başbakan Angela Merkel’in, Bavyera eyaletinde bir bira çadırında düzenlenen toplantıda söylediği ve geçen hafta İtalya’nın Taormina kentinde yapılan G7 zirvesinde ABD Başkanı Donald Trump’ın siyasi tavırlarına atıf olarak algılanan bu sözlerinin yankıları sürüyor.

Merkel’in alışılmadık düzeydeki sert açıklaması, başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinin, ABD'nin yanı sıra AB'den çıkma kararı alan “İngiltere’ye de bundan sonra bel bağlamaması gerektiği” şeklinde bir mesaj olarak yorumlandı.

Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile birlikte çalışmaktan çok memnun olduğunu her fırsatta ifade eden Merkel’in Avrupa değerlerine vurgu yaparak, AB içinde Fransa-Almanya lokomotifine de yeniden ivme kazandırmayı amaçladığı ve Transatlantik ilişkilere olan bağımlılıktan kurtulmayı hedeflediği de siyasi analizlerde vurgulanan konular oldu.

Merkel’in sözleri, Berlin’deki siyasi arenada büyük destek buldu. Merkel’in koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) başbakan adayı Martin Schulz, Avrupa Birliği’nin daha sıkı bir şekilde bir araya gelerek, Trump’ın politikalarına ortak tavır koymasını istedi. Trump'ın NATO ülkelerinin bütçelerinden yüzde 2'lik payı savunmaya ayırması yönündeki talebini de eleştiren Schulz, AB üyelerinin ABD Başkanının silahlanma ve savunma politikaları konusundaki çizgisine de tepki vermesini istedi. Trump’ı batılı ülkeler için bir “güvenlik riski” olarak tanımlayan SPD’nin Federal Meclis Grubu Başkanı Thomas Oppermann, Alman istihbarat örgütlerinin Amerikan meslektaşlarına bilgi aktarırken, daha dikkatli olmaları gerektiğini öne sürdü.

Liberal parti FDP’den Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Graf Lambsdorff, Avrupa’nın ABD’ye karşı güçlü olabilmesi için Almanya ve Fransa’nın ikili ortak stratejiler geliştirmeleri çağrısında bulundu. Başkan Trump’ın G7 zirvesindeki siyasi söylemleriyle Başkanlık seçiminde kullandığı sert üslubu sürdürmeyi tercih ettiğini savunan Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) Meclis Grubu'nun sözcüsü Jürgen Hardt, Trump'ı ABD'nin dünyadaki öncü rolünü tehlikeye atmakla suçladı. Merkel’in ABD Başkanı Trump’a getirdiği eleştirileri Almanya ile ABD arasındaki ilişkilerde bir “dönüm noktası” olarak tanımlayan gazeteci Ahmet Külahçı, Alman başbakanının ABD Başkanı konusundaki“sabrının taştığını” öne sürüyor.

Bu arada konuyla ilgili bir açıklama yapan Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert, Almanya’nın ABD ile olan ilişkilerinin “Berlin’in dış politikada vazgeçilmez unsurlarından biri” kalacağını, ancak iki ülke arasında rahatsızlık yaratan konuların da açıklıkla dile getirilmesi gerektiğini söyledi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:11 0:00

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG