Erişilebilirlik

Merkel’den Obama’ya Veda Yemeği


ABD Başkanı Barack Obama veda ziyaretinde bulunmak üzere geldiği Berlin’de Başbakan Angela Merkel’le görüştü. İlk olarak dün akşam saatlerinde Obama’nın kaldığı Adlon Hotel’de üç saat süren bir akşam yemeğinde buluşan iki liderin basına kapalı yapılan zirvesinin gündemi gizli tutuldu.

Obama, resmi temaslara ise bugün öğleden sonra Merkel’le başbakanlık binasında yaptığı görüşmeyle başladı. İki saat süren görüşmeden sonra Merkel ve Obama ortak bir basın toplantısıyla geçmiş dönemdeki işbirlirliklerini ve uluslararası konuları değerlendirdi.

Almanya ve ABD arasındaki ilişkilerin Obama döneminde “çok sıkı ve güven dolu” olduğunu belirten Angela Merkel, birlikte, Avrupa Birliği ile ABD arasında ticaret ve yatırım anlaşmasısının (TTIP) imzalanması için çok mücadele ettiklerini, ancak şu an için bu konuda belli bir noktanın ötesine geçilemediğini belirtti.

Başkan Obama’nın desteği olmadan iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Paris Anlaşması’nın 2015’de imzalanamayacağını söyleyen Merkel, iki ülke arasında uluslararası alanda büyük bir fikir birliği olduğunu açıkladı. Afganistan’da ve terör örgütü IŞİD’e karşı düzenlenen operasyonlarda Alman askerlerinin ABD güçlerine destek verdiğini hatırlatan Merkel, Obama ile yaptığı konuşmada, Almanya’nın kriz bölgelerinde daha fazla sorumluluk alması yönündeki mesajı doğru bulduğunu söyledi. Merkel, Başkanlığa seçilen Donald Trump’la da Obama döneminde olduğu gibi aynı düzeyde ortak çalışmayı umduğunu ifade etti. ABD Başkanı Barack Obama, “Geride kalan sekiz yılda en yakın, güvenilir, süreklilik gösteren ve kararlı siyasi lider ve dostum” olarak tanımladığı Merkel’e kendisine verdiği destekten ötürü teşekkür ederek başladığı konuşmasında, Alman başbakanına savaş bölgelerinden kaçan mültecilere Almanya'nın kapılarını açtığı için de teşekkür etti.

Almanya’nın önderliğinde Avrupa Birliği’nin “büyük bir başarı projesi” olduğunu aktaran Obama, TTİP Anlaşması’nın küreselleşme sürecinde daha da büyük önem kazandığını ve ileride imzalanmasını umduğunu duyurdu. Rusya ile ilişikilerde ve Ukrayna krizine görüşmelerle çözüm aranmasında iki ülkenin ortak bir çizgi izlediğini söyleyen Obama, kendi siyasetinin “Rusya ile sıkı işbirliği, ama aynı zamanda yanlış politikaları da açıkça dile getirmek” olduğunu vurguladı. “Dünyadaki sorunların çözülebilmesi için Rusya ile ortak çalışmak gerekir” diyen Obama, Donald Trump’ın Rusya politikasını aynı çizgide sürdüreceğine ve ABD’nin NATO'ya bağlılığı konusundaki samimiyetine inandığını açıkladı.

Bir gazetecinin gelecek yıl Almanya’da yapılacak genel seçimler konusundaki sorusunu yanıtlayan Obama’nın, “Ben Alman ve burada yaşıyor olsaydım Angela Merkel’i seçerdim” demesi, basın toplantısının dikkat çeken bir anı oldu.

Merkel’le zirvesi öncesinde Der Spiegel dergisine özel bir röportaj veren Obama, Başbakan Merkel’i överek, “Ben ona güvenilir ve kendi değerleri için mücadele veren bir siyasetçi olarak çok değer veriyorum. Umarım Almanlar da aynı kadirşinaslığı gösterirler. Merkel benim en önemli müttefikim oldu” şeklinde konuştu. Son 8 yılda Merkel ile Obama yaşanan bazı pürüzlere rağmen dünya politikasının en önemli iki aktörü olarak tanınmıştı.

ABD Başkanının ziyareti nedeniyle üç gün boyunca olağanüstü güvenlik önlemleri alınan, 5 bin polisin görev yaptığı Berlin, Obama açısından özel anlamı olan bir kent.

Obama ilk kez 2008 seçim kampanyası sırasında Berlin'e geldiğinde Merkel, o zaman aday olan Obama’nın dünyaca ünlü tarihi Brandenburg Kapısı'nda konuşma yapmasına izin vermemiş, bu karar Almanya’da büyük tartışmalara yol açarken, Obama ünlü Zafer Anıtı'nın önünde yaptığı konuşmayla yüz binlerce Berlinliyi coşturmuş, aynı zamanda dünya kamuoyuna ABD Başkanı seçilmesi durumunda planladıklarını ve vizyonunu anlatmıştı. Obama daha sonra 2013’de Başkan sıfatıyla Brandenburg Kapısı'nda da ateşli bir konuşma yapmıştı.

Bu akşam onuruna düzenlenen geniş katılımlı bir veda yemeğine konuk olan Obama yarın ise Merkel’le birlikte Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İngiltere Başbakanı Theresa May, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile de bir araya gelecek. Bu toplantının ardından Berlin’den Peru’ya geçecek olan Obama, burada Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Liderleri Zirvesi’ne katılacak.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG