Erişilebilirlik

Merkel: 'Darbe Girişimini En Sert Şekilde Kınıyorum'


Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'de yaşanan darbe girişimini "en sert şekilde" kınadığını açıkladı.

Avrasya Zirvesi için gittiği Moğolistan'dan döner dönmez Başbakanlık binasında basın açıklaması için gazetecilerle bir araya gelen Merkel, "Alman hükümeti adına, Türk askeri birliklerin, ülkesinin seçilmiş hükümetini ve seçilmiş cumhurbaşkanını zor kullanarak devirme girişimini en sert şekilde kınıyorum" dedi.

"Serbest seçimlerle hükümeti belirlemek halkın hakkıdır ve öyle kalmalıdır" diye konuşan Başbakan Merkel, Türk halkının yaşanan travmatik olaylar sonrasında tekrar iç huzura kavuşmasını dilediğini söyledi ve "Darbe girişiminin bedelini bunca insanın hayatlarıyla ödemiş olması trajiktir. Türkiye’de kan dökülmesinin artık sona ermesi şarttır" dedi. Açıklamasında demokrasiye ve hukuka vurgu yapan Merkel, "Hukuk devleti, dün gece yaşanan trajik olayların sorumluluğunu taşıyanlara karşı yaklaşımı sırasında kendi varlığını ispatlamalıdır. Herkesin haklarına saygı gösteren ve azınlıkları koruyan bir demokrasi, bu bakımdan en iyi tutumdur" şeklinde görüş belirtti.

Berlin’den darbe girişimine karşı ilk tepki dün gece saatlerinde gelmiş, Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert Twitter hesabından bir açıklama yaparak, Alman Hükümeti’nin Türkiye'deki seçilmiş hükümeti desteklediğini duyurmuştu.

Bu arada federal hükümetin kriz masasının Türkiye'deki gelişmeleri değerlendirmek üzere toplandığı duyuruldu. Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in çağrısı ile bir araya gelen kriz masasındaki yetkililerin dün akşam saatlerinde ilk kez buluştuğu ve durumu ele aldıkları, bugünkü toplantının ise Türkiye’yi yakından tanıyan diplomat ve uzmanların katılımıyla gerçekleştiği belirtildi.

Toplantıda Türkiye'deki durumun darbe girişimi sonrasında normalleşme sürecine girdiği şeklinde bir değerlendirme yapılırken, toplantıdan önce konuşan Steinmeier, ”Türkiye'nin demokratik temel düzenini şiddetle değiştirmeye yönelik tüm girişimleri en şiddetli şekilde kınadığını” açıkladı.

Dışişleri Bakanı, kan dökülmeye devam edilmesini engellemenin öncelik taşıdığını vurgulayarak, tüm tarafları Türkiye'deki demokratik kurumlara ve anayasal düzene saygı göstermeye çağırdı. TBMM'de partilerin ortak tavır koymasını öven Steinmeier, demokratik ilkelere sahip çıkılmasını 'cesaret verici' olarak tanımladı. Federal Dışişleri Bakanlığı dün gece saatlerinde internet sayfasından, Türkiye ile ilgili seyahat uyarlarını sertleştirerek, özellikle İstanbul ve Ankara'da bulunan Almanları 'çok dikkatli' olmaya, ev ve otellerinden dışarıya çıkmamaya çağırmıştı.

Alman havayolları şirketi Lufthansa Türkiye uçuşlarını askıya alırken, ülkenin önde gelen turizm şirketleri Türkiye tatili için yapılan rezervasyon ve uçak biletlerinin ücretsiz olarak iptal edilebileceğini açıkladı.

Öte yandan Almanya’daki Türkler’in askeri darbe denemesine karşı tepkileri gün boyunca sürdü. Özellikle sosyal medya üzerinden yapılan çağrılar karşılık bulurken, Almanya’nın hemen her büyük kentinde vatandaşlar, darbe girişimine karşı tepki göstermek amacıyla sokaklara çıktı. Alman polisinin olay çıkmaması için geniş güvenlik önlemleri aldığı gözlendi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG