Erişilebilirlik

Merkel Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Görüştü


Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la telefonla görüşerek, Türkiye'nin mülteciler konusunda yaptıklarının takdire şayan olduğunu söylediği açıklandı. Başbakanlık sözcüsü Steffen Seibert, Merkel’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Türkiye'nin 2 milyonu aşkın mülteciye yaptığı ev sahipliği konusunda uluslararası toplumun daha fazla sorumluluk alması gerektiğini belirttiğini duyurdu. Sözcü telefon görüşmesinde Suriye’de yaşananların da ele alındığını, her iki liderin sorunun politik yollardan çözülmesi konusunda hemfikir olduklarını açıkladı.

Merkel’in telefon görüşmesinde PKK’nın terör eylemlerini kınadığı ve Türkiye’nin ‘haklı mücadelesinde alınan tedbirlerde dengenin sağlanmasının unutulmamasını’ hatırlattığı da belirtildi. Başbakanlığa yakın çevrelerden, Erdoğan ve Merkel'in en kısa sürede biraraya gelmek konusunda da mutabık kaldıkları da öğrenildi.

Dün Berlin’de Avusturya Başbakanı Werner Feymann ile biraraya gelen Merkel, Avrupa ülkelerine en fazla Suriyeli mülteciyi kabul eden Türkiye ile daha yakın işbirliği yapmaları çağrısında bulunmuştu. Başbakan Yardımcısı ve Sosyal Demokrat Parti SPD’nin Genel Başkanı Sigmar Gabriel de Merkel’in önerisini destekleyerek, Türkiye başta olmak üzere diğer komşu ülkelerde bulunan BM mülteci kamplarındaki şartları iyileştirmek için 1,5 milyar Euro’luk yardım paketi talep etti. Zengin Arap ülkelerinin ve ABD’nin mültecilere yardım konusunda yeteri kadar etkin olmadıklarını öne süren Gabriel, ortak bir tavır konulmaması durumunda göçmelerin geldiği bölgelerdeki durumun daha da kötüleşeceğini ve IŞİD’e katılımların artabileceğini ifade etti.

Öte yandan Avrupa’yı sarsan mülteci göçünün Avrupa Birliği içinde açtığı derin çatlak giderek derinleşiyor. Brüksel’de biraraya gelen AB içişleri bakanlarının, sığınmacı krizi konusunda kesin kararlar alamamasının ardından krizin odağındaki Almanya’nın sürpriz biçimde getirdiği sınır kontrolleri başka ülkelerde de uygulanmaya başlandı. Avrupa Birliği üyeleri arasında serbest dolaşımı ve mültecilerin dağılımını belirleyen Schengen ve Dublin anlaşmalarının rafa kaldırılması anlamına gelen bu önlemler sonrasında Türkiye ve Balkan ülkeleri üzerinden Batı Avrupa’ya ulaşmaya çalışan onbinlerce mülteci yeni rotalar üzerinden ilerliyor.

Macaristan’ın sığınmacılara karşı aldığı katı önlemler ve Sırbistan’a olan sınırına adeta duvar örmesinden sonra Almanya’ya ulaşmaya hedefleyenlerin yeni rotasının Yunanistan-Makedonya-Sırbistan-Hırvatistan-Slovenya-Avusturya olması bekleniyor. Bugün Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanoviç’in sığınmacıların transit geçişine izin vereceklerini açıklamasından sonra, önümüzdeki günlerde bu rotaya yönelen mülteci sayısının çok fazla artması bekleniyor. Avusturya Başbakanı Werner Feymann Avusturya ve Almanya’da uygulamaya konulan sınır kontrollerinin sığınmacıların ülkeye kabul edilmemesi anlamına gelmediğini, sadece ülkeye girenleri genel olarak kontrol etmeyi hedeflediklerini, sınıra ulaşan göçmenlere kapılarını açık tutmaya devam edeceklerini açıklamıştı. Bu arada federal hükümet, Akdeniz’de insan kaçakçılarıyla mücadele için yapılacak operasyonlara 950 asker ile katılma kararı aldı. Mayıs ayı ortasında Libya ve İtalya arasında görev yapmak üzere iki savaş gemisi gönderen Berlin, söz konusu gemilerin insan kaçakçılarını engelleyerek, teknelerini imha etmelerine de yeşil ışık yaktı.

Büyüyen sığınmacı krizine Avrupa ülkelerinin ortak yanıt bulamamalarına paralel olarak özellikle Almanya’da mültecilere yönelik şiddet olaylarının ve ırkçı söylemlerin artması kamuoyunda rahatsızlık yaratmaya devam ediyor. Bu kapsamda yankı bulan bir haber de geçen yıl sonbahar aylarında Pegida kısaltmasıyla ortaya çıkan göçmen ve İslam karşıtı “Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar” adlı oluşumun partileşme kararı. Son haftalarda mülteci sorununun gündemi belirlemesiyle yeniden sahneye çıkan ve destek bulan grubun, geleneksel olarak Pazartesi akşamları Dresden’de yaptığı en son gösteriye en az 5 bin kişinin katıldığı açıklandı. Toplantıda konuşan Pegida lideri Lutz Bachmann hareketin partiye dönüşeceğini ve yerel, eyalet ve genel seçimlere katılacağını duyurdu. Bugün yayınlanan bir kamuoyu araştırmasına göre, Pegida’ya benzer bir çizgi izleyen Almanya için Alternatif Parti AfD adlı partiye verilen destek Dresden kentinin bulunduğu Saksonya eyaletinde yüzde 13’e çıktı, AfD böylece sosyaldemokrat SPD ile aynı orana ulaştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG