Erişilebilirlik

Mercan Kayalıklarının Ağarması Yavaşladı


Mercan Kayalıklarının Ağarması Yavaşladı
Mercan Kayalıklarının Ağarması Yavaşladı

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nin son iklim tahmin raporunda uzun süre sonra müjdeli bir haber yer alıyor. Dairenin uzmanları, okyanuslarda iklim değişikliğine bağlı nedenlerden ötürü on yıllardır ağarmakta olan ve kuruyan mercan kayalıklarının bu yıl rahat bir nefes alacağını söylüyor.

Deniz bilimciler ve çevreciler neredeyse 30 yıldır tüm dünyadaki mercan kayalıklarının hızla tahrip olduğuna dair uyarıda bulunuyor. Şimdiyse Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi NOAA’in tahminlerine göre deniz suyundaki serinleme nedeniyle bu yıl mercan kayalıklarında ağarma görülmesi öngörülmüyor. Mark Eakin NOAA Mercan Kayalıkları Gözlem programından:

”Bu yılın yaz aylarında okyanuslardaki su sıcaklığına ve bunun mercan kayalıklarına olan etkisine ilişkin tahminlere göre durum hiç de kötü değil. Kayalıkların az oranda etkilenmesi çok da önemli değil. Bu yılki tahminler hiç de kötü görünmüyor.”

Mercan kayalıklarının ağarması birkaç etkene bağlı. Bunlar arasında tarım ilaçları gibi karadan nehirlerle denize karışan aşırı miktarda kimyasallar var. Bu etkenlerin çoğu mercan kayalıklarını sadece bazı bölgelerde etkiliyor. Ancak okyanus suyunun ısınması gibi sera gazlarına ve atmosferdeki karbondioksit miktarına bağlı iklim değişikliğinin doğrudan etkileri tüm dünyadaki mercan kayalıklarını ağartıyor. Mark Eakin şunları söylüyor:

”Mercan kayalıklarının içinde yaşayan ve kayalara rengini veren mikroskobik boyutlardaki su yosunları ölmeye başlayınca kayalıklar da ağarıyor.”

Mercan kayalıkları ağardıkları zaman renkleri beyaza dönüyor. Geçen yıl Tayland’daki mercan kayalıklarındaki ağarma son derece ciddi boyuttaydı. Kimi kayalıkları iyileşip eski renklerine kavuşsa da bunların durumu çok kritik. Hatta çoğunun ölmesi mümkün.

Eakin geçen yılın sonlarına doğru tüm dünyada mercan kayalıklarının aşırı derecede ağardığını, Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nin ölen mercan kayalıklarına ilişkin veri topladığını söylüyor. 2005 yılında Karayibler’deki mercan kayalıklarının yüzde 90’i ağarmış, bunların yüzde 60‘ıysa ölmüştü. main findings.

Şubat ayında 20‘den fazla çevreci örgütten oluşan bir koalisyon ‘Risk Altındaki Mercan Kayalıklarının Yeniden Değerlendirilmesi’ başlıklı bir çalışma yayınladı. Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi Başkanı Jane Lubchenko çalışmanın ana bulgularını şöyle anlatıyor:

”Tüm dünyadaki mercan kayalıklarının yüzde 75’i yerel ya da küresel etkilerin tehdidi altında.”

Rapor, uluslararası toplumun bu tehditleri ortadan kaldırmak için adım atmaması durumunda 2030 yılına kadar tüm dünyadaki mercan kayalıklarının yüzde 90‘ının, 40 yıldan az süredeyse tüm kayalıkların risk altına gireceğini bildiriyor.

NOAA uzmanları mercan kayalıklarını ‘denizlerin yağmur ormanları’ olarak tanımlıyor. Denizlerdeki bu kırılgan ekosistemler kıyıları koruyor, balıklara yaşam alanı sağlıyor ve tüm dünyada 375 milyar dolarlık değeri olan çevre turizmine katkıda bulunuyor. Eğer tahminler doğru çıkarsa mercan kayalıkları en az bir yıl daha yaşayacak ve bu önemli katkılarına devam edecek.

XS
SM
MD
LG