Erişilebilirlik

Menopoz Döneminde Egzersiz Neden Zor Hale Gelir?


Menopoz Döneminde Egzersiz Neden Zor Hale Gelir?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Fiziksel aktivite, yaşlanmaya başlayan bazı kadınlar için neden daha zor hale gelir? Uzmanlar, kadınların yaş alırken daha aktif ve sağlıklı kalmaları için bu soruya yanıt arıyor.

50 yaş üzerindeki kadınların egzersiz yapmaları zorlaşır.

Meschelle Sevier, “Evde televizyon karşısına geçip kanepede oturmayı tercih ederim” diyor.

Annie Green ise, “Yürüyüş bandında birkaç dakika koşup sonra yürümeye başlıyordum. Şimdi en fazla bir dakika koşabiliyorum” şeklinde konuşuyor.

Menopoz dönemine yaklaşan kadınların fiziksel aktivite seviyesi düşmeye başlar. Missouri Üniversitesi’nden uzmanlar, beyindeki östrojen ve dopamin seviyeleri arasında bir bağlantı olduğunu söylüyor.

Yumurtalıklar yaşlanmayla beraber daha az östrojen üretiyor. Profesör Victoria Vieira-Potter, menopoz sonrası östrojen kaybının dopamin seviyesinin düşmesine neden olduğunu söylüyor. Dopamin, beynin keyif ve ödül merkezine sinyal gönderen kimyasal.

Bu nedenle yaşlanan kadınlar daha çok yemek yemeseler bile daha çok kilo alıyor. Bu da kalp ve şeker hastalığı riskini arttırıyor.

Victoria Veira-Potter, “Daha çok kalori tüketmiyorlar, sadece fiziksel aktivite seviyelerinde hafif bir düşüş yaşıyorlar. Bu, kadınların hatası değil. Beyinlerindeki bazı değişiklikler fiziksel aktivitede bulunma istek ve motivasyonlarını azaltıyor” şeklinde konuşuyor.

Uzmanlar yaşlanan kadınların neden fiziksel aktivitelere daha az ilgi gösterdiklerini anlamaya çalışıyor. Bu çerçevede mesane, kalın bağırsak ve pelvik tabanı destekleyen kasları inceliyor

Minnesota Üniversitesi’nden Dawn Lowe, “Kadın ve erkekler yaşlandıkça bacak kasları zayıflıyor. Pelvik taban da bir kas. Bu kaslar da yaşla birlikte zayıflamaya başlıyor. Özellikle kadınlarda östrojen seviyesinin düşmesinin kasların hareketini etkilediğine dair kanıtlar giderek artıyor” şeklinde konuşuyor.

Östrojen seviyesinin düşmesi, kadınların özellikle egzersiz sırasında bağırsak ve mesane kontrolünün bir kısmını kaybetmelerine neden oluyor, bu da egzersiz yapma isteğini azaltıyor.

Dawn Lowe, önümüzdeki birkaç yıl içinde kadın sağlığının menopoz yıllarında nasıl değiştiği hakkında daha fazla bilgi sahibi olmayı umuyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG