Erişilebilirlik

Menbiç’ten Püskürtülen IŞİD Militanları Ne Yapacak?


Menbiç’ten çıkartılan IŞİD militanları bir sonraki adımlarını düşünüyor.

IŞİD militanları Türk sınırındaki noktalarda sıkışmış durumda. Bölgeden gelen haberlere göre militanlar farklı stratejiler geliştirmeye yöneliyor.

Amerika Savunma Bakanlığı Pentagon’a göre Menbiç’i kaybetmek militanlara büyük darbe vurdu. IŞİD, iki yıla yakın bir süredir elinde tuttuğu Menbiç’i, iki aylık çatışmalar sonrasında kaybetti.

Suriye Demokratik Güçleri’nin komutanlarından Nasır Hacı Mansur, IŞİD’in Menbiç’i, Türkiye’den kendi topraklarına yabancı savaşçı ve destek almak üzere kullandığını söyledi.

Suriye Demokratik Güçleri’ne göre 73 gün süren Menbiç operasyonunda 4 binden fazla militan öldürüldü.

Mansur, IŞİD militanlarının artık rahatça hareket etmelerinin ve Türkiye’den geçmelerinin oldukça zor olduğunu söyledi.

Amerika liderliğindeki koalisyonun artan hava operasyonları ve askeri alandaki ilerlemeler IŞİD militanlarını Suriye’de birçok cephede savunmada kalmaya zorladı. IŞİD militanları Suriye’de ellerinde tutabilecekleri yeni yerler arıyor.

Yeni Amerikan Güvenlik Merkezi’nde Ortadoğu araştırmacısı olan Nicholas A. Heras, örgütün Suriye’nin kuzeyindeki kayıplarını, aynı derecede baskı hissetmediği Humus, Hama ve Dera gibi yerlerde dengelemeye çalışacağını belirtti.

IŞİD, Humus’ta Esat güçlerine karşı çatışmaları şiddetlendirmiş durumda. Koalisyon hava operasyonlarının çoğu Suriye’nin kuzeyi ve doğusunu hedef alıyor.

IŞİD’in son dönemdeki toprak kaybı Suriye’deki iç savaştan beslenen örgütün ekonomisini de kötü etkilemiş durumda.

Suriyeli ekonomist Jowan Hemo’ya göre IŞİD alan kaybettikçe yönetim kabiliyetini de kaybediyor.

Yerel haberlere göre Menbiç’i kaybetmesinden iki gün sonra IŞİD, Suriye’nin kuzeyinde çalışanlarının maaşında yüzde 50, savaşçılarının maaşında da yüzde 20 azaltıma gitti.

Hemo, “Ekonomi açıkça bozuluyor, uluslararası koalisyonun hava saldırıları petrol tesislerindeki satışı yüzde 90 azalttı” diyor.

Toprak kaybetse de askeri uzmanlar IŞİD’in elindeki güçlü bölgeleri kaybetmedikçe tamamen yenilmeyeceğini belirtiyor. Mansur, Rakka ve Der ez Zur’un bu şehirlerden olduğunu belirtiyor.

Mansur, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada bu kentlerin kontrolünün örgüte güven verdiğini söyledi.

Amerika liderliğindeki koalisyon Menbiç’in alınmasının örgütün başkenti olarak nitelenen Rakka’yı geri alma planlarına yardımcı olması bekleniyor.

Amerikalı General Sean MacFarland, “Menbiç’in alınması Rakka savaşı konusunda bize bilgi kazandıracak,” ifadesini kullandı.

Savunma Bakanı Ash Carter bu hafta, uluslararası koalisyonun IŞİD’ı yenmek için yerel güçler ile çalışmaya devam edeceğini vurguladı.

IŞİD’in, dikkati başka bölgelere çekmek için Suriye dışında da saldırılar düzenleyebileceği belirtiliyor.

Mansur, “IŞİD, kapasitesi zayıfladıkça büyük ihtimalle daha fazla intihar saldırısı düzenleyecek,” dedi.

IŞİD, Türkçe yayınlanan Konstantiniyye dergisinde Batı’ya yönelik tehditlerini yineledi, Avrupa ve Amerika’da saldırılar düzenlenmesi çağrısı yaptı.

Örgüt, özellikle sivillere yönelik saldırı çağrısı yaptı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG