Erişilebilirlik

Menbic Operasyonu Başladı


Amerika’nın desteklediği binlerce savaşçıdan oluşan muhalif gruplar, Suriye’de Menbiç bölgesine operasyon başlattı. Reuters haber ajansına konuşan bir Amerikalı yetkili, Menbiç’i IŞİD’in elinden kurtarmayı amaçlayan operasyona haftalardır sessizce hazırlandıklarını bildirdi.

Dün başlayan Menbiç operasyonunun birkaç hafta sürebileceği kaydediliyor. Operasyon, IŞİD’in Avrupa’dan militan ve teçhizat getirmek için kullandığı Türkiye sınırındaki koridorla irtibatını kesmeyi amaçlıyor. Bu koridoru aynı şekilde bölgede IŞİD için savaştıktan sonra, terör saldırısı düzenlemek amacıyla Avrupa’ya dönen militanlar da kullanıyor. Bundan dolayı Reuters muhabirinin sorularını yanıtlayan Amerikalı yetkili, bölgeyi “IŞİD’in Avrupa’ya açılan son koridoru” diye niteledi.

Karadaki muhalif güçlere az sayıda Amerikan özel harekatçısı danışmanlık yapıyor. Amerikan askerleri cephe hatlarının gerisinde üslenmiş durumda.

Bu askerlerin doğrudan çatışmaya girmeyeceğinin altını çizen yetkili, Suriyeli muhalif güçlerle mümkün olduğunca yakın mesafeden irtibatta olacaklarını kaydetti.

Ayrıca koalisyon uçakları da Türkiye sınırına yakın bölgelerdeki hedefleri havadan bombalayarak operasyona destek veriyor.

Reuters’ın ulaştığı Amerikalı yetkililer, Türkiye’nin de talep ettiği doğrultuda operasyona katılan Suriyeli muhalif güçlerin büyük çoğunluğunun Suriyeli Araplar’dan oluştuğuna dikkati çekti. YPG savaşçıları, bu Suriyeli muhalif güçlerin, beşte ya da altıda birini oluşturuyor.

Türkiye Suriyeli Kürt güçlerin Fırat nehrinin batısında bulunan Menbiç bölgesini denetimleri altına alma olasılığından rahatsızlığını defalarca dile getirmiş ve bu durum, Amerika’yla gerginliğe yol açmıştı.

Amerikalı yetkililer, operasyon çerçevesinde YPG’nin yalnızca IŞİD’in bölgeden çıkarılmasına yardım edeceğini, bölgeyi istikrara kavuşturma görevini Arap savaşçıların üstleneceğini vurguladı. Yetkililer, “Menbiç geri alındıktan sonra YPG, üzerinde anlaşmaya varıldığı üzere bölgede kalmayacak. Geleneksel olarak Suriyeli Araplar’a ait olan bölgede Suriyeli Araplar kalacak,” diye konuştu. Operasyona Türkiye’nin de destek verdiği belirtildi.

Menbiç operasyonu, uzun vadede IŞİD’in başkenti ilan ettiği Rakka’nın alınmasını hedefleyen ana operasyonun bir ön hazırlığı niteliğinde. Menbiç’in alınması, Rakka’ya ikmal yolunu tamamen kesmiş olacak.

Resmi olarak, Suriye’de Başkan Barack Obama’nın onayladığı 300 Amerikalı özel harekatçı görev yapıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG