Erişilebilirlik

Memelilerin Küçülmesi Küresel Isınmadan


55 milyon yıl önce yaşadığı sanılan küçük at (Sifrhippus sandae ) çağdaş atla
55 milyon yıl önce yaşadığı sanılan küçük at (Sifrhippus sandae ) çağdaş atla

55 milyon yıl önce başlayan ve uzun süre devam eden ısınmanın memeli hayvanların giderek küçülmesine sebep olduğu belirlendi

55 milyon yıl önce başlayan ve uzun süre devam eden ısınmanın memeli hayvanların giderek küçülmesine sebep olduğu belirlendi.

Amerika’da yapılan araştırmaya göre, hava sıcaklığı, 175,000 yıllık bir süre içinde 5,5 derece arttı.

“Cüceleşme” olarak bilinen küçülmenin hava sıcaklığının doğadaki etkisine uyum amacıyla başladığı ve bazı memeli hayvanların yarı yarıya küçülmesine sebep olduğu sanılıyor.

Uzmanlara göre hava sıcaklığının arttığı PETM çağında (Paleocene Eocene Thermal Maximum) dünyadaki tüm memeli hayvanların üçte biri önemli ölçüde küçüldü.

Örneğin çok eski atların ( Sifrhippus sandae ) PETM çağının ilk 130,000 yılında kedi kadar küçüldüğü olduğu saptandı. Ancak PETM çağının son 45,000 yıllık döneminde havalar eski sıcaklığına dönmeye başlayınca atların ataları da eski boyuna döndü.

Küresel ısınmanın atmosfere çok miktarda karbondioksit sızmasıyla gerçekleştiği bilinmekle birlikte gazın kaynağı bulunmuş değil.

Nebraska ve Florida üniversiteleri tarafından yapılan araştırmadan elde edilen bulguların mevcut küresel ısınmanın yol açabileceği sorunlara ışık tutması bekleniyor.

Araştırma sonuçları Amerikan Science dergisinde yayınlandı.

XS
SM
MD
LG