Erişilebilirlik

Meme ve Rahim Kanserine Karşı Önlem


Meme ve Rahim Kanserine Karşı Önlem
Meme ve Rahim Kanserine Karşı Önlem

Her yıl dünyada bir milyon kadın meme, 200 bin kadınsa yumurtalık kanserine yakalanıyor. Yeni bir araştırma, önlem almak amacıyla meme ve yumurtalıklarını aldıran kadınlarda bu kanser türlerine yakalanma riskinin azaldığını gösteriyor.


Sandra Cohen ne meme ne de yumurtalık kanseri. Ancak önlem amacıyla hem memelerini hem de yumurtalıklarını aldırdı. Cohen bu kararı hem anneannesinin hem de annesinin meme ve yumurtalık kanserinden ölmesi nedeniyle aldığını söylüyor: “Adeta saatli bir bombanın üzerine oturmuş kansere yakalanmayı bekliyordum. Her gün acaba kanser olacak mıyım diye beklemek akıl sağlığımı bozmak üzereydi.”

Doktorlar, BRCA1 ve BRCA2 genetik mutasyonlarını taşıyan kadınların önleyici ameliyatla meme ve yumurtalık kanserine yakalanma riskini azalttığını uzun yıllardır biliyor. Yeni bir araştırmaysa bu kadınların çok daha uzun yıllar yaşadığını gösteriyor. BRCA1 ve BRCA2 genetik mutasyonlarını taşıyan 2 bin 500 kadın üzerinde 4 yıl süren araştırmaya imza atan Pennsylvania Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doktor Susan Domchek, “Yumurtalıklarını aldıran kadınların hem yumurtalık hem de meme kanserine yakalanma riski de azalıyor. Bu kadınların meme ve yumurtalık kanserinden ölme olasılıkları büyük ölçüde düşüyor. Genel sağlık durumları da iyileşme gösteriyor,”diyor.

Araştırmaya göre önlem amacıyla rahimlerini aldıran kadınların hiçbiri meme kanserine yakalanmadı. Önleyici ameliyatı reddedenlerin yüzde 7’sindeyse ilerki yıllarda meme kanserine rastlandı. Yumurtalıklarını aldıran kadınların meme kanserine yakalanma oranıysa yüzde bir olarak belirlendi. Bu oran, yumurtalıklarını aldırmayanlara kıyasla çok daha düşük. Araştırma ayrıca yumurtalıkları alınan kadınların yumurtalık kanserinden ölme riskinin neredeyse yüzde 80, meme kanserinden ölme riskininse yüzde 56 oranında azaldığını gösteriyor.

Araştırmacılara göre ailesinde meme ve yumurtalık kanserine yakalanan akrabaları olan kadınlar gen testi yaptırmaya teşvik edilmeli. Gen testini yaptıran Sandra Cohen’in benzer aile geçmişi olanlara bir tavsiyesi var: “Gen danışmanlarıyla birlikte araştırma yapın. Önlem amacıyla ameliyat geçiren kadınlarla tanışın. Böylelikle harekete geçmek için ihtiyacınız olan gücü bulacaksınız.” Araştırmanın sonuçlarını Amerikan Tabipler Birliği’nin dergisinde bulmak mümkün.

XS
SM
MD
LG