Erişilebilirlik

Meme Kanseriyle Mücadelede Farklı Yöntemler


Meme Kanseriyle Mücadelede Farklı Yöntemler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00
Meme kanseri gerçek anlamda kategorik bir tanımlama çünkü çok farklı türlerde meme kanseri var. Bazıları daha saldırgan. Tümörler ufak ya da büyük olabiliyor ve farklı tedaviler gerektirebiliyor. Amerika’nın Sesi meme kanseriyle mücadelede farklı yöntemleri haberinde derledi.

Zuli Palacio bugünlerde zamanının bir kısmını bir arkadaşıyla fayans kursunda geçiriyor.

Üçüncü evre meme kanseri teşhisinden sonra Palacio’ya kemoterapi uygulanmış, ameliyat olmuş ve kanserden kurtulmuş.

Palacio’ya Nisan ayında meme kanseri teşhisi konulmasından sonra doktorların beklediği sonuç da buymuş.

Doktor Negar Golesorkhi meme kanseri uzmanı bir cerrah: “Kimse kendisine meme kanseri teşhisi konmasını istemez ancak ille kanser olacaksanız bu tercih edeceğiniz bir tür çünkü birçok tedavi yöntemi mevcut.”

Meme kanseri tedavisinde kemoterapi ve cerrahi çözümler birleştirilebilir, radyasyon kullanılabilir ya da bazen hiçbir şey yapılmayabilir.

Doktor Anne Favret Palacio’nun tedavisini yürüten onkolog. Favret meme kanseri tedavilerinin geleceği ile ilgili umutlu: “Yeni ilaçlar geliştireceğiz ve bu ilaçlar kanserli sadece hücreleri hedef alacak. Hem hayatta kalma oranının yükseltecek hem de yan etkileri en aza indirgeyecek.”

Doktor Favret daha ileri evrede meme kanseri hastalarının dahi normale yakın yaşam sürebildiğini söylüyor. Favret, Virginia Kanser Uzmanları isimli bir hastanede çalışıyor: “13 yıldır buradayım ve metastaz yapmış, tedavisi mümkün olmayan meme kanseri hastalarının 10 yıl ya da daha uzun süre iyi bir yaşam sürdürüp, çocuklarını büyüttüklerini, işe gittiklerini, vergilerini verdiklerini gördüm. Meme kanseri hastalarının %70’inden fazlasını iyileştiriyoruz.”

Meme kanseri ameliyatlarında da gelişmeler var.

Doktor Negar Golesorkhi: “Her zaman memeyi almamız gerekmiyor. Kası asla almıyoruz. Her zaman lenf bezlerini de almıyoruz. Çok geniş deformasyon yaratan ve hayatta kalma şansını artırmayan ameliyatları geride bıraktık ve kadınların kendi meme dokularına sahip olmalarına izin veren yöntemlere geçtik. Eğer bu mümkün değilse de çok başarılı estetik cerrahlarımız var ve öyle işler çıkarıyorlar ki kimse hastanın meme kanseri geçirdiğini anlayamıyor.”

Palacio dersten çıkıp arkadaşıyla yemek yemeğe giderken keyfi yerinde gibi. Amerikan Kanser Derneği meme kanserinde erken teşhis yapılan hastaların %80’le 90 arası kurtulma şansı olduğunu bildiriyor.

Yeni tedavi yöntemleriyle Palacio gibi ileri evre meme kanseri hastalarının hayatta kalma oranları yüksek. Bu nedenle kadınların memelerinde bir farklılık hissettiklerinde gecikmeden doktora görünmeleri öneriliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG