Erişilebilirlik

Psikolojik Destek Kanser Hastaları İçin Gerekli


Psikolojik Destek Kanser Hastaları İçin Gerekli
Psikolojik Destek Kanser Hastaları İçin Gerekli

Daha önce meme kanserine yakalanıp hastalığı yenen ancak ikinci kez meme kanseri teşhisi konan kadınların psikolojik destek almaları durumunda daha uzun süre yaşamaları olasılığı da oldukça yüksek.

Daha önce meme kanserine yakalanıp hastalığı yenen ancak ikinci kez meme kanseri teşhisi konan kadınların psikolojik destek almaları durumunda daha uzun süre yaşamaları olasılığı oldukça yüksek. Tıbbi tedavi gören kanser hastalarının bir yandan da psikolojik danışmanlık desteği almaları büyük yarar sağlıyor.

Ohio State Üniversitesi’nden araştırmacı Barbara Andersen, çalışmasına, meme kanseri teşhisi konan 200 kadınla başlamıştı. Araştırma süresince psikolojik destek alacak hastalar gelişigüzel seçilmişti. Andersen, sonuçlarını iki yıl önce yayınladığı araştırmasında, psikolojik destek alan hastalarda kanserin yıllar sonra yeniden ortaya çıkması olasılığının daha düşük olduğu sonucuna vardı.

Şimdiyse Clinical Cancer Research adlı dergide yayınlanan ve Andersen’in ilk çalışmasının devamı olarak yaptığı yeni araştırma, psikolojik destek alan kadınların yeniden meme kanserine yakalanması durumunda ölüm risklerinin daha az olduğunu ortaya atıyor. Andersen, psikolojik desteğin birkaç amaca odaklandığını söylüyor:

”Psikolojik destek, hastaların stresini azaltmada ve onlara nasıl rahatlamaları gerektiğini öğretmede son derece etkili. Ayrıca kanser tedavisinin zorluklarıyla nasıl başa çıkmaları, beslenme alışkanlıklarını nasıl değiştirmeleri gerektiğini ve daha fazla egzersiz yapmalarını da öğreniyorlar. Psikolojik destek, kanser hastalarının hayat kalitelerini yükseltmede oldukça etkili.”

Andersen, psikolojik danışmanlığın kadınlara sadece psikolojik yararlar sağlamaktan çok daha fazlasını sunduğunu söylüyor:

”Psikolojik destek alan kadınların uykularının daha düzenli olduğu, kemoterapinin olumsuz etkilerinin azaldığı ve tedaviden daha iyi sonuç elde edildiği görüldü.”

Psikolojik destek alan kadınlarda meme kanserinin geri dönmesi durumunda ölüm riski, destek almayanlara oranla daha düşük.

Psikolojik danışmanlık, çok yoğun bir çalışma olmasından ötürü oldukça pahalı. Ancak ameliyat, kemoterapi ve diğer kanser tedavisi yöntemlerinin maliyetiyle karşılaştırıldığında psikolojik danışmanlık almanın maliyetinin daha düşük olabileceği göz önünde bulundurulmalı. Andersen, çalışmasında, tedavi maliyetini düşürmenin yollarını da araştırdığını söylüyor. Öte yandan Amerikalı kanser hastalarının gereken ölçüde rutin psikolojik destek hizmeti almadıkları da bir gerçek. Anderson anlatıyor:

”Ne yazık ki kanser hastaları, ihtiyaçları olan psikolojik desteği alamıyor. Sağlık hizmetlerinin maliyetinin sürekli yükselmesi nedeniyle hastalar bazı hizmetlerden vazgeçmek zorunda kalıyor.”

Ohio Üniversitesi’nden psikolog Barbara Andersen, bu araştırmanın sonuçlarının kanserin farklı türlerine yakalanan hastalara ya da başka ciddi rahatsızlıkları olanlara uymayabileceğini söylüyor. Ancak uzman, araştırmanın, hasta bakımında psikolojik desteğin önemini vurguladığını belirtiyor.

XS
SM
MD
LG