Erişilebilirlik

Meme Kanseri İlacı Başka Kanserlere Umut Oldu


Yeni bir araştırma, meme kanserinin tedavisi için kullanılan bir ilacın kanserin başka türlerine karşı da etkili olarak kullanılabileceğini ortaya koyuyor.

Pennsylvania Üniversitesi Abramson Kanser Merkezi (ACC) araştırmacılarının JAMA Onkoloji dergisine yazıkları makalede, mevcut kaynakları incelediklerinde ve yapılan deneylerde, sağlıklı hücrelere az veya hiç zarar vermeyen palbociclib’in başka tür kanserli hücrelere karşı da kullanılabileceğini sonucuna ulaşıldı.

CDK4/6 inhibitörü (engelleyici) olan Palbociclib, hücrelerin hızla bölünmesine neden olan enzimleri hedef alıyor. Palbociclib, meme kanseri tedavisinde kullanılan ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin onayladığı ilk ilaç.

Penn’s Perelman Üniversitesi’nde Hematoloji / Onkoloji bölümü Öğretim üyesi ve aynı zamanda makalenin başyazarı Prof. Amy S. Clark, bütün canlı hücrelerin bölündüğünü ve palbociclib’in ‘hücre döngüsü’ olarak da bilinen bu bölünmeyi durdurabilme kapasitesinin bulunduğunu söylüyor. Clark’a göre, palbociclib bu nedenle, daha geniş bir alanda kullanılabilme potansiyeline sahip. Palbociclib’in, endokrin tedavisi ve kemoterapi’de uygulanan diğer etkili ilaçlarla beraber kullanılmasıyla, güçlü bir tedavi yöntemi yaratılabilir.

Araştırmacılar, ilacın nadir görülen ve genelde genç insanları hedef alan lenfoma, sarkom ve teratom kanser türlerine karşı etkili olarak kullanılabileceğini gözlemlediklerini söylüyor.

Araştırmanın ikinci safhasında, palbociclib ilacı 17 mantle-hücre lenfoma hastasında denendi. Hastalardan biri tedaviye tam yanıt verdi ve kanser en azından bir süreliğine de olsa kayboldu. Diğer iki hastanın da tedaviye kısmi yanıt verdiği gözlemlendi. İlacın ayrıca, hastaların yaşam süresini arttırdığı ortaya çıktı.

Bununla beraber araştırmacılar, yapılan diğer kanser çalışmalarında ilacın, “her gün düzenli olarak bir kere kullanılmasının güvenli olduğunu”, yan etkilerinin de enfeksiyonla savaşan beyaz kan hücreleri sayısını düşürdüğünü gösterdiğini söyledi. Araştırmacılar, bu tedavinin belirli bir süreliğine durdurulmasıyla beyaz kan hücresi sayısının arttırılabileceğini ve tedavinin daha az dozda devam ettirilebileceğini söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG