Erişilebilirlik

Göğüs Kanseri Aşısının İnsanlarda Denenmesi İçin Altı Milyon Dolar Gerekiyor


Göğüs Kanseri Aşısının İnsanlarda Denenmesi İçin Altı Milyon Dolar Gerekiyor
Göğüs Kanseri Aşısının İnsanlarda Denenmesi İçin Altı Milyon Dolar Gerekiyor

Meme kanseri aşısının insanlarda denenmeye başlanmasını isteyen bir grup araştırmacı, kısa süre önce Kongre’deydi. Ohio eyaletindeki Cleveland Clinic’ten doktorlar, aşının laboratuvar farelerinde kanseri önlediğini, ancak 6 milyon dolarlık federal fon sağlanmadan insanlar üzerinde klinik deneylere başlayamayacaklarını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre meme kanseri, kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türü. İleri aşamalarda tedavi edilmesi çok zor olan meme kanseri, kaybolduktan yıllar sonra yeniden ortaya çıkabiliyor.




Uzmanlar, meme kanserini önlemeyecek bir aşı geliştirmede şimdiye kadar başarı sağlayamamıştı. Kısa süre önceyse Ohio eyaletindeki Cleveland Clinic’ten araştırmacılar, meme kanseri olan laboratuvar farelerinde kanserli tümörlerin büyümesini durdurmayı başardıklarını açıkladı.

Vincent Tuohy ve ekibi, geliştirdikleri aşının insanlar üzerindeki klinik deneylerine başlamak için Amerikan Kongresi’nden 6 milyon dolarlık fon istiyor. Tuohy şunları söylüyor:

"Meme kanserini önlemek amacıyla hazırlanan bu aşı, kanserli tümörlerde fazlasıyla bulunan bir proteine karşı bağışıklık sistemi oluşturuyor. Bu protein, normal meme dokusunda ya da başka dokularda görülmüyor.”

Hamileliğinin sonuna yaklaşan ya da emziren sağlıklı kadınların sütünde de bulunan bu proteinin adı, alfa-laktalbümin. Bu protein, meme kanseri hücrelerinin oluşum aşamasında da görülüyor. Klinik deneylerde 40 yaş üzerinde, meme kanserine yakalanma riski yüksek, hamile kalma riski düşük kadınların aşılanması planlanıyor. Clevelandli doktor Vincent Tuohy açıklıyor:

"Önce meme kanserine yakalanma riski yüksek olan kadınları korumak istiyoruz.”

Washington’daki basın toplantısı sırasında meme kanserini yenmiş olan bir Kongre üyesi olan Debbie Wasserman Schultz, gereken fonu bulacağı konusunda söz verdi ve şunları söyledi:

"Bu araştırmayı bir üst seviyeye taşımak ve insanlar üzerinde klinik deneylere başlamak için gereken 6 milyon dolar, bulunması kolay bir miktar."

Doktor Tuohy, klinik deneylerin başarılı olması durumunda aşının 10 yıl içinde piyasaya çıkabileceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG