Erişilebilirlik

Melez Amerikalılar'ın Sayısı Artıyor


Melez Amerikalılar'ın Sayısı Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Pew Araştırma Merkezi’ne göre, ırklararası evlilikten doğan melez Amerikalılar’ın sayısı, Amerika’daki toplam nüfustan üç kat daha hızlı artıyor.

Delia Douglas gibi melez olan ve ırklararası evlilik yapan birisi, bazen son derece zor tecrübeler yaşayabiliyor: “Kızım üç yaşına gelinceye kadar, onun dadısı olduğumu düşünen insanlar oluyordu. Çok can sıkıcı günler yaşadım.”

Douglas hem beyaz, hem siyah, hem de yerli Amerikalı. Kızları Soleil ise babası gibi beyaz.

Delia Douglas, “İkimizi de şaşırttı. Altın sarısı saçları olmasını beklemiyorduk” diyor.

Douglas’ın kendisi gibi melez olan erkek kardeşi Ronnie Nells de tatsız tecrübeler yaşamış: “Polis arabamı bir yıl boyunca, ayda bir kez kenara çekti ve ne yaptığımı, nereye gittiğimi sordu.”

Pew Araştırma Merkezi’ne göre, siyah görünümlü melez Amerikalılar’ın yüzde 69’u, insanlar tarafından siyah olarak algılandığı ve siyah toplumun yaşadığına benzer bir tecrübe yaşadığını söylüyor. Çok ırklı Amerikalılar, Los Angeles’ı daha hoşgörülü buluyor. Damona Hoffman, Yahudi asıllı Rus ve Afrika kökenli Amerikalı.

Damona Hoffman, “Los Angeles’ta kendim gibi melez ırklı insanlarla karşılaştım. Ortabatıda büyürken bu insanları görmemiştim” şeklinde konuşuyor.

Los Angeles’taki World City Center gibi yuvalara giden çocukların yüzde 30’u melez. Kore ve Belçika kökenli Viviane Arlotto ve beyaz Amerikalı eşi de, oğullarını bu yuvaya gönderiyor: “Ben çok homojen bir mahallede büyüdüm ve kendimi farklı hissettim. Dolayısıyla oğlumun kendisini normal hissettiği bir ortamda büyümesi çok önemli.”

Sonia Smith-Kang’ın eşi Kore kökenli bir Amerikalı.

Richard Kang, “Dil konusu benim için çok önemliydi. Çocuklarımın Korece öğrenerek anne ve babamla iletişim kurabilmelerini istedim” diyor.

WorldSpeak adlı, çok dilli bir okulda, öğrencilerin yüzde 80’i melez. Okulun kurucusu, çok etnikli ailelerden gelen çocukların büyük bir avantaja sahip olduğunu söylüyor.

Angelika Getmanchuck, “Diğer çok ırklı ve çok dilli çocuklarla daha kolay iletişim kuruyorlar. Irksal farklılıklara daha fazla ilgileri ve hoşgörüleri var” diyor.

Birçok melez Amerikalı, toplumda kabul görme oranlarının arttığını söylüyor.

Ronnie Nells, “Los Angeles’ta sadece beş melez ailenin yaşadığı günlerden, melez bir Amerikalı’nın başkan seçildiği günlere geldik ve bu harika bir şey” diyor.

1970’lerde Amerika’da yaşayan çocukların sadece yüzde biri melezken, bu sayı bugün ülke genelinde yüzde 10’a ulaştı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG