Erişilebilirlik

Meksika’nın Acımasız Uyuşturucu Lideri Yakalandı


Amerika’nın da başına 5 milyon dolar ödül koyduğu, Meksika’nın en acımasız ve güçlü uyuşturucu karteli olarak bilinen Zetas örgütünün liderinin yakalandığı açıklandı

Meksikalı yetkililer, lakabı Z-40 olan Miguel Angel Trevino'nun Amerika sınırı yakınlarındaki Nuevo Laredo'da bir kamyoneti durduran Meksika deniz kuvvetlerince gözaltına alındığını açıkladı. Trevino’nun koruması ve muhasebecisi de aynı operasyonda ele geçirildi.

40 yaşındaki Trivenero, Zetas örgütünün kurucu lideri Heriberto Lazcano’nun geçen yıl Meksika ordusuyla girdiği bir çatışmada ölmesinin ardından çetenin başına geçmişti. Çete lideri, aralarında adam kaçırma, cinayet ve işkence dahil olmak üzere birçok suçtan aranıyordu.

Meksika’da arananlar listesinin en üst sıralarında yer alan uyuşturucu çetesi liderinin başına, Amerika’da 5 milyon dolar ödül koyulmuştu.

Bir dönem devletin özel kuvvetler gücünde yer alan polislerin taraf değiştirerek kurduğu Zetas örgütünün adı pek çok vahşi eylemde geçti. Bunların arasında 2010 yılında 72 göçmenin katliamı da yer alıyor.

2010 yılında grubun bölünmesiyle Meksika'nın kuzeyinde çeteler arasında büyük bölge savaşları patlak vermişti.

Meksika eski Devlet Başkanı Felipe Calderon’un 2006’da göreve gelince, uyuşturucu kartellerine savaş ilan etmesinden bu güne kadar, uyuşturucu çeteleri arasındaki hesaplaşmalar ve orduyla girilen çatışmalarda yaklaşık 70 bin kişi hayatını kaybetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG