Erişilebilirlik

Meksika’daki Cezaevi İsyanında Onlarca Hükümlü Ortadan Kayboldu


Meksika’daki Cezaevi İsyanında Onlarca Hükümlü Ortadan Kayboldu
Meksika’daki Cezaevi İsyanında Onlarca Hükümlü Ortadan Kayboldu

Hafta sonu çıkan isyan sırasında en az 30 uyuşturucu kaçakçısının kaçtığı belirlendi

Hafta sonu Apodaca cezaevinde çıkan isyan sırasında en az 30 uyuşturucu kaçakçısının kaçtığı belirlendi.

Cezaevi yetkililerine göre kaçan hükümlülerin hepsi ZETA çetesinden. İsyan sırasında dövülerek ya da bıçaklanarak öldürülen kişilerin hepsi ise rakip GULF çetesinden.

9 cezaevi görevlisi isyana ve çete üyelerinin kaçmasına destek sağladıklarını itiraf etti. Üst düzey bazı yetkililerle on görevli ise soruşturma için gözaltına alındı.

Cezaevinin bulunduğu Nuevo Leon eyaletinin valisi Rodrigo Medina kaçan mahkûmların yakalanabilmesi için 800,000 dolar ödül koydu.

Meksika’da, son 5 yıl içinde ülkenin 10 büyük uyuşturucu karteli arasındaki hesaplaşma, cinayet, suikast ve katliamlarda 40,000 kişi hayatını kaybetti.

Devlet Başkanı Felipe Calderon’un 2006 yılında uyuşturucu kartellerine karşı orduyu devreye sokmasından bu yana cezaevleri dolup taşmaya başladı.

Cezaevleri sık sık karışıklıklara ve şiddet olaylarına sahne oluyor. Geçen ay, rakip çeteden mahkûmlar arasında başka bir cezaevinde çıkan çatışmada 31 kişi öldürülmüştü. Geçen yıl ise Acapulco’da bir cezaevine yapılan baskında 19 fahişe, iki çuval hintkeneviri, horoz döğüşü için 100 horoz ve 100 plazma televizyon bulunmuştu.

XS
SM
MD
LG