Erişilebilirlik

Meksika'da Üç Gazetecinin Parçalanmış Cesetleri Bulundu


Meksika’nın doğusundaki Veracruz eyaletinde üçü gazeteci dört kişinin parçalanmış cesetleri bulundu. Olayın Meksika’daki uyuşturucu çeteleriyle bağlantısı olduğu düşünülüyor.

Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde işkenceyle öldürülen gazeteciler: Veracruznewz ajansı foto muhabiri Guillermo Varela, Notiver gazetesi foto muhabiri Gabriel Huge ve AZ adlı yerel bir gazetenin muhabiri Esteban Rodriguez.

Boca del Rio kentinde bir su kanalında bulunan cesetlerden dördüncüsü ise Varela’nın kız arkadaşı Irasema Becerra’nın.

Birkaç gün önce de haftalık Proceso dergisinin araştırmacı muhabirlerinden Regina Martinez, Veracruz eyaletinin merkezi Xalapa’da, evinde boğularak öldürülmüştü. Martinez’in vücudunda işkence izlerine de rastlandı.

Dünya Basın Özgürlüğü Günü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1993 yılında hem ifade özgürlüğünü korumak hem de görevi başında ölen gazetecileri anmak için başlatılmıştı.

Meksika son yıllarda gazeteciler açısından dünyanın en tehlikeli ülkelerden biri haline geldi. Meksika devleti, ülkede uyuşturucu çeteleriyle büyük bir savaş yaşıyor. Gazeteciler ise iki ateş arasında kalıyor. Meksika İnsan Hakları Komisyonuna göre, 2000 yılından bu yana ülkede en az 70 gazeteci öldürüldü.

XS
SM
MD
LG