Erişilebilirlik

Meksika Seçimlerini Enrique Pena Nieto Kazandı


Meksika’da devlet başkanlığı seçimlerini Enrique Pena Nieto kazandı.

Resmi olmayan sonuçlara göre Pena Nieto oyların yüzde 38’ini kazandı. Eski Meksika belediye başkanı Andres Manuel Lopez Obrador oyların yüzde 31’iyle ikinci geldi. Obrador henüz yenilgiyi kabul etmedi.

Başkan Barack Obama, Pazartesi günü Pena Nieto’yu arayarak seçim zaferini kutladı.

Seçim zaferinin ardından konuşma yapan Pena Nieto, Meksikalıların değişim için oy verdiğini söyledi, ancak uyuşturucu kartellerin üzerinde baskının süreceğini vurguladı.

Pena Nieto’nun lideri olduğu Kurumsal Devrim Partisi (PRI) 2000 yılına kadar 71 yıl boyunca iktidardaydı. Meksikalılar 2000 yılında Ulusal Hareket Partisi (PAN) adayı Vicente Fox’u seçmişti. 2006 yılında iktidarı Felipe Calderon devralmıştı. Ancak Calderon hükümeti ekonomik sorunlar ve uyuşturucu kartelleriyle giderek kızışan savaş nedeniyle zor durumdaydı. Calderon, iktidara gelir gelmez kartellerle mücadele etmek için orduyu görevlendirdi. O zamandan bu yana uyuşturucu kaçakçılarının karıştığı şiddet olaylarında en az 50 bin kişi hayatını kaybetti. Ulusal Hareket Partisi’nin adayı Josefina Vazquez Mota, Pazar günü yapılan seçimlerde üçüncü oldu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG