Erişilebilirlik

Meksika Körfezi'ndeki Petrol Sızıntısı İnsan Sağlığını da Etkiliyor


Sağlık uzmanları, Amerikan Senatosu’ndaki bir oturumda, Meksika Körfezi’ndeki petrol felaketinin yol açacağı sağlık risklerinin bütün etkilerini anlamanın aylar, hatta yıllar süreceğini söyledi.

Meksika Körfezi’ndeki petrol temizlemeye yardım eden yerel halk ve görevlilerin nasıl etkilendiği tahmin etmek mümkün değil.


Ulusal İş Güvenliği ve Sağlık Enstitüsü Başkanı John Howard, şimdilik şikayetlerin çok ciddi olmadığını söylüyor.

Howard, ”En büyük şikayet, petrolün ve petrolün suda çözülmesi için kullanılan kimyasalların cildi ve solunum yollarını tahriş etmesi. Petrolün ciltle temasından kaçınılmalı, temas halinde bol suyla yıkanmalı. Ham petrolle yakın temas göz, burun ve boğaz tahrişine de yol açabilir.” diyor.

Doktor Howard, uzun vadede mide bulantısı, baş ağrısı ve duygusal rahatsızlıklar görülebileceğini söylüyor. Denizde temizlik çalışmalarına katılan ve güneş çarpmasından şikayetçi olan işçilerin tedavisi için seyyar sağlık kliniği oluşturuldu.

Sağlık çalışanlarına göre, çocuklar büyük risk altında.

Howard, ”Çocuklar, yetişkinlere oranla daha sık nefes alıp verir. Metabolizmaları da daha hızlı çalışır. Bu nedenle atmosferdeki zehirli maddeleri daha çabuk alırlar. Bebeklerin bağışıklık sistemiyse tam olarak gelişmediği için enfeksiyonlarla mücadele becerileri daha zayıftır.” diyor.

Yaklaşmakta olan kasırga mevsimi, sağlık risklerini arttırabilir. Siyasetçiler, fırtınaların ham petrolü ve zehirli maddeleri karaya sürüklemesinden korkuyor.

Iowa Senatörü Tom Harkin, ”Kasırgalar için hazırlık planları yaptık. Ancak bu planlara petrolü temizleme çalışmalarının dahil olup olmadığı kesin değil.” diyor.

Amerika Sağlık Bakanlığı’ndan doktor Lisa Kaplowitz, ”Kasırgaların yaratacağı deniz kabarmasının ne büyüklükte olacağını, halkın nasıl etkileneceğini bilmiyoruz. Gözlem çalışmalarımızı arttıracak, kamuoyuyla iletişim içinde olacağız.” diyor.

Senato’daki oturumda hiçbir sağlık uzmanı kimyasalların ne kadar süre zehirli kalacağı konusunda bilgi veremedi.

Sağlık Bakanlığı, petrol felaketinin neden olacağı sağlık sorunlarını araştırmak üzere bilimadamlarından bağımsız bir kurul oluşturulmasını istiyor.

Amerika Gıda ve İlaç Dairesi’ne göre şimdilik bölgedeki içme suları ve balık avına getirilen yasak nedeniyle restoranlardaki deniz ürünleri güvenli.

XS
SM
MD
LG