Erişilebilirlik

Meksika Körfezi: Sızıntı Yapan Petrol Kuyusu Tamamen Kapatıldı


Meksika Körfezi’nin derinliklerinde sızıntı yapan petrol kuyusunun tamamen kapatıldığı açıklandı.

Körfezdeki bir petrol platformunda beş ay önce meydana gelen patlama, Amerikan tarihinin en büyük petrol sızıntısına yol açmıştı.

Petrol temizleme çalışmalarını denetleyen Amerikalı yetkili Thad Allen, sızıntı yapan kuyunun “tamamen kapatıldığını” ve artık Meksika Körfezi’ne bir tehdit oluşturmadığını açıkladı. Yıkılan petrol platformunun sahibi İngiliz BP şirketi, Allen’ın bu açıklamasından hemen önce kuyuda son basınç testlerini gerçekleştirdi.

Başkan Barack Obama yaptığı yazılı açıklamada, kuyunun kapatılmasını “önemli bir kilometre taşı” diye niteledi. Obama, Meksika Körfezi kıyısının, felaketin etkilerinden tamamen kurtulması için yönetiminin her şeyi yapmaya hazır olduğunu bildirdi.

BP teknisyenleri, Cuma günü kuyunun dibini çimentoyla kapatma çalışmalarını tamamlamıştı.

20 Nisan’da meydana gelen ve 11 petrol işçisinin öldüğü büyük yangından sonra Meksika Körfezi’ne milyonlarca varil petrol sızmış ve sızan petrol denizde ve Amerika’nın güneybatı kıyılarında büyük bir çevre felaketine yol açmıştı.

Denizin bin 500 metre derinliğinde petrol fışkırtan kuyu ancak Temmuz ayı ortalarında durdurulabilmiş, tamamen kapatılamadığı için sızıntı yapmaya devam etmişti.

XS
SM
MD
LG