Erişilebilirlik

Medvedev'den Ortadoğu Barış Sürecine Daha Aktif Katılım Çağrısı


Bu arada, Rus ve Türk Cumhurbaşkanlarının görüşmesinde Ortadoğu barışı da gündeme geldi. İki lider Filistinli Hamas grubunun barış için yapılan görüşmelerin dışında kalmaması gerektiğini belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Gazze’nin insani bir felakete doğru hızla ilerlediğini söyledi. Medvedev durumu düzeltmek için uluslararası toplumu adımlar atmaya çağırdı.

Medvedev Türkiye’den önce uğradığı Suriye’de, Hamas’ın sürgündeki lideri Halid Meşal’le de görüştü. Görüşmeye derhal tepki gösteren İsrail, “Hamas terörü” olarak nitelediği duruma karşı, Rusya’dan İsrail’i desteklemesinin beklendiğini savundu.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Ankara’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le düzenlediği ortak basın toplantısında Ortadoğu barış sürecine daha fazla katkı yapılması çağrısında bulundu. Medvedev Gazze’deki olayların, sorunun ne kadar acil bir şekilde çözülmesi gerektiğine işaret ettiğini belirtti:

Medvedev, Gazze’deki durumun gittikçe kötüleştiğini ve bir insanlık faciasına dönüştüğünü açıkladı. Rus lider uluslararası toplumu, sorunları çözemese bile, ilgili taraflara çözüm yönünde daha etkili çalışmaları için sorumluluklarını hatırlatmaya çağırdı.

Washington bir süre önce İsrail ve Filistinliler arasında başlayan dolaylı barış görüşmelerine arabuluculuk ediyor. Ancak, daha şimdiden sorunlar çıkmaya başladı. İsrail hafta başında, Doğu Kudüs’teki yerleşim inşaatlarını durdurmayacağını açıkladı. Filistinliler de İsrail’i, güvenini sarsmakla suçlayarak, Başkan Obama’dan müdahale etmesini istedi.

Abdullah Gül Dimitri Medvedev’le görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada iki ülkenin de bölgede benzer dış politika hedefleri olduğunu söyledi. Gül, Moskova’nın da son dönemde, Ankara kadar bölgesel arabuluculuk faaliyetlerine katıldığına işaret etti. Cumhurbaşkanı Gül ayrıca Medvedev’le bölgesel sorunları diyalog yoluyla çözme konusunda uzlaştıklarını belirtti. Gül, İran’ın nükleer programını örnek göstererek, “Rusya’yla Güvenlik Konseyi’nde işbirliğine” büyük önem verdiğini söyledi.

Medvedev de Amerika’nın yeni yaptırım arayışına girdiği bu dönemlerde, İran’ın, nükleer programı konusunda daha yapıcı bir yaklaşım göstermesi gerektiğine dikkati çekti.

Medvedev’in Ankara’daki temasları sırasında Türkiye’de bir nükleer santral inşası konusunda anlaşma imzalandı. 20 milyar dolar değerindeki anlaşmaya göre, Rusya nükleer santral inşaatını ve santralin çoğunluk hissesini üstlenecek.

XS
SM
MD
LG