Erişilebilirlik

Meditasyon Genetik Sağlığı Etkiliyor


Düzenli olarak meditasyon yapanlar, meditasyonun ne kadar yararlı olduğunu söylüyorlardı ancak yeni bir araştırmaya göre meditasyon, genetik ve moleküler etkisi sayesinde insan sağlığını olumlu yönde etkileyebiliyor.

Amerika, İspanya ve Fransa’daki araştırmacılar tarafından yürütülen ve meditasyonun sağlığa yaptığı olumlu etkinin ilk kanıtının, bazı genler tarafından üretilen ve iltihaba neden olan proteinleri kısıtlaması olduğu belirtiliyor.

Tecrübeli meditasyon öncüleri tarafından bir gün içinde yoğun şekilde meditasyon yapan ve meditasyon yapmadan sakin faaliyetlerde bulunan iki grubu inceleyen araştırmacılar, sekiz saat sonra meditasyon yapanlarda iltihaba neden olan genleri etkileyen mekanizmanın yavaşladığını, bunun da fiziksel sağlığın çok daha hızlı bir şekilde iyileşmesi anlamına geldiğini ortaya çıkardı.

Araştırmanın yazarlarından Wisconsin Üniversitesi Psikoloji ve Psikiyatri Bölümü’nden Profesör Richard J. Davidson, bunun, meditasyonla genlerin çalışma düzeni arasındaki bağlantıyı ortaya çıkaran ilk çalışma olduğunu belirtiyor.
Araştırmaya katılan Jill Sakai de, meditasyonun bir şekilde genlerin protein üretme mekanizmasını hızlandırıp yavaşlatan bir etkiye sahip olduğunu ve meditasyon sayesinde bu mekanizmanın yavaşlamasının daha az protein üretimine neden olduğunu, bunun da daha az iltihaplanma anlamına geldiğini söylüyor.

İnsan genlerinin etkiye tepki vermede gecikmediğini belirten uzmanlar, daha önce fareler ve insanlar üzerinde yapılan deneylerde stres, diyet ve egzersize karşı genlerin hemen birkaç saat içinde tepki verdiğini, bu nedenle meditasyonun ve sakin olmanın genlerin bu tepkisini etkilemede önemli rol oynadığını belirledi.

Terapik tedavi ile biyolojik bağlar arasındaki ilişkiyi ortaya çıkaran araştırma yeni. Ancak bu alanda daha önce yapılan araştırmalar da, beyni ve vücudu etkileyen meditasyonların iltihaplanma ile ilgili rahatsızlıklara karşı yararlı olduğunu ortaya koymuş ve Amerikan Kalp Vakfı tarafından da onaylanmıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG