Erişilebilirlik

'Medaya'ya Yardımlar Yetersiz'


'Medaya'ya Yardımlar Yetersiz'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Aylardır Suriye hükümeti ve Hizbullah güçlerinin ablukası altında olduğu için halkın açlıktan ölmeye başladığı Medaya kasabasına yardım nihayet ulaştı. Amerika’nın Sesi muhabiri Henry Ridgwell, akrabaları abluka altındaki kasabada mansur kalan bir Suriyeli’yle konuştu.

Medaya kasabası altı aylık abluka sonrasında nihayet yardıma kavuştu.

İlaç ve gıda taşıyan Kızılay kamyonları, hükümet ve muhalif güçler arasındaki anlaşma uyarınca Birleşmiş Milletler araçları eşliğinde kasabaya girdi.

Medaya, genç-yaşlı, kadın-erkek herkesi etkileyen bir açlık dramı yaşıyor.

Londra’da yaşayan Fadah Jassem’a göre, Medaya’ya yardım ulaştırma anlaşması olumlu ancak yetersiz. Jassem’in birçok akrabası Medaya’da.

Fadah Jassem, ”Üşüyorlar, açlar, yorgunlar, tek istekleri Medaya’yı terketmek. Yardımın nihayet kasabaya ulaştığı haberine sevindik. Ancak yardım paketlerinin sadece bir ay yeterli olacağını öğrendik” diyor.

Washington’da Ürdün Kralı Abdullah’la görüşen Dışişleri Bakanı John Kerry, Madaya’ya yardımın şart olduğunu söyledi: ”BM Güvenlik Konseyi’ndeki Uluslararası Suriye Destek Grubu toplantısında da tam erişime izin kararı almıştık. Tüm taraflara yeniden çağrı yapıyoruz, Medaya’ya yardım ulaştırılması şart.”

Hükümet güçleri ve Hizbullah, Medaya’yı abluka altına aldıklarını reddediyor ve kentten çıkışa izin vermeyenlerin isyancı güçler olduğunu söylüyor.

Jassem’e göre bu doğru değil: ”Suriye hükümeti halkı aç bırakıyor. Bu sistematik ve pis savaş taktiğini iki yıldır kullanıyorlar. Medaya insanların açlıktan öldüğü ilk yer değil.”

Anlaşması uyarınca bir başka konvoy da İdlib vilayetindeki iki Şii köyüne gıda ve ilaç yardımı götürdü. Hükümet, İdlib’in isyancı güçlerin kuşatmasında olduğunu iddia etmeyi sürdürüyor. İsyancılarsa iddiayı reddediyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG